28

Sarbatoare in CURCIU, cu rugaciune LA CULESUL VIILOR

Publicat în urmă cu un an, în Lonews, de
O zi de mare bucurie sufletească a fost cea de sâmbătă, 8 octombrie 2016, cand echipa proiectului „Călători în Ţara Vinului”: alături de oamenii dragi din satul sibian Curciu, au participat la culesul viilor. Cu multă preţuire pentru tradiţii şi mult drag pentru satul lor, oamenii au pregătit, dis-de-dimineață, corfiţe, găleţi, cada și cosorul pentru tăiat struguri, au îmbrăcat hainele româneşti, au înhămat caii la căruţe, au urcat în care şi au mers pe dealul După Ghii, până la via familiei Nicolae şi Maria Hodârnău, gazdele culesului.

SĂRBĂTOARE ÎN CURCIU, LA CULESUL VIILOR

Cu cântece vechi şi poveşti de odinioară, cu îndemnuri de spor, strugurii au ajuns în găleţi și corfițe. „Când merem la lucru cântăm întotdeauna, c-apoi nu sâmțim cum trece vremea”, povestesc femeile. Și pentru ca toată lumea să aibă mai mult spor, gazda i-a omenit cu hinars, iar hărnicia s-a văzut în mulțimea de găleți cu struguri turnate în botul de lemn și, mai apoi în cadă.

Când culesul a fost gata, strigătele tradiționale de bucurie au rasunat peste dealuri: „Vivat, vivat, am gătat! / Nici-un strugur` n-am mâncat / Numa` tot i-am ciupărat / Până când ne-am săturat” Apoi, covoare și fețe de masă țesute la război au fost întinse lângă coliba vighitorilor (paznicilor de vii), iar clăcașii au fost poftiți la masă: cu pită, slănină, unsoare, ceapă, ardei, ouă fierte, caltaboşi, jumări, telemea, caș şi plăcinte şi-au omenit gazdele clăcaşii. Dar lucrul nu s-a terminat, căci acasă bărbaţii au tescuit şi au turnat mustul proaspăt în butoaie.

Curciu e un sat în care tradiţiile şi credinţele strămoşilor sunt păstrate cu sfinţenie, aşa încât rugăciunea de la culesul viilor şi cea de binecuvântare a vinului nou nu puteau lipsi, ele fiind rostite de preotul Cosmin Ioan Sîmboan. De asemenea, Primarul Ioan Lupu a fost alături de comunitatea din Curciu la acest eveniment şi îi mulţumim pentru sprijinul acordat.

„Această reconstituire in situ a culesului tradiţional de pe Valea Târnavelor a avut loc în cadrul proiectului Călători în Ţara Vinului. Demersul nu ar fi fost posibil fără implicarea plină de dăruire a oamenilor din satul Curciu, cărora le mulţumim din suflet pentru că au acceptat provocarea pe care le-am adresat-o.

Preţuim mult eforturile acestor oameni şi dragostea lor pentru cultura tradiţională. Ne leagă de oamenii de Curciu o strânsă prietenie, ei fiindu-ne colaboratori încă din anul 2009. Acesta a fost cea de-a doua reconstituire in situ pe care C.J.C.P.C.T. „Cindrelul - Junii” Sibiu a inițiat-o în Curciu, după șezătoarea organizată în urmă cu șapte ani”, spune Silvia Macrea, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

La reconstituirea in situ a culesului tradiţional din Curciu au participat 28 de localnici, copii, adulţi şi vârstnici: Creţu Ioan, Lupu Ioan, Crişan Polixenia, Crişan Silvia, Crişan Ioan, Sărăşan Oroviţa, Crişan Ana, Lupu Anişoara, Popa Ioan, Urszan Livia, Florea Cornelia, Creţu Livia, Lup Ioan- Marian, Cocoş Finica, Radu Vasile, Sîmboan Cosmin – Ioan, Popa Valeria, Maria Radu, Lupu Ioan, Creţu Diana, Creţu Bianca, Creţu Gheorghe, Bârză Andreea, Cornelica Popa, Creţu Andrei, Hodârnău Maria Manuela, Hodârnău Nicolae, Hodârnău Maria.

Proiectul „Călători în Ţara Vinului” a fost inițiat de C.J.C.P.C.T. „Cindrelul - Junii” Sibiu, este finanțat de Consiliul Județean Sibiu și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt: Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, Asociația Folcloriștilor și Etnografilor din Județul Sibiu, Cercul Militar din Sibiu și Tribuna.

Cântec la culesul viilor:Bună ziua, oameni buniOameni tineri şi bătrâni;Am venit cu bucurieCu toţi, la cules la vie!Să culegem strugurii,Aşa cum făceu bătrânii;Că vineau cu carele,Că să-şi umple căzile.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Trimite
Powered by InterChat

π 0.02014 sec - PID: 18257