15

Tensiunile din Estonia continua (loco.lonews)

Publicat în urmă cu un an, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Mitropolitul Stefan al Bisericii Ortodoxe Apostolice din Estonia (foto), de sub Patriarhia Constantinopolului, a sugerat că Biserica Ortodoxă Estoniană a Patriarhiei Moscovei ar trebui sa se unească cu Biserica aflata sub autoritatea acestuia.

Tensiunile din Estonia, intre Patriarhia Ecumenica si Patriarhia Rusa, continua

Mitropolitul Stefan a declarat ziarului Postimees, că el se bazează pe deciziile Sinodului Pan-Ortodox care a avut loc în luna iunie a acestui an în Creta (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), potrivit căruia existența a două Biserici Ortodoxe în același stat este inacceptabilă, rapoarteaza Interfax.

Potrivit ierarhului, acesta are un plan pentru unirea Bisericilor: 
"Da, eu sunt pregătit. Am un plan care să respecte în mod egal ambele comunități și ambele limbi. Este un plan foarte uman - cultura și limba ruse nu pot fi date deoparte".

Mitropolitul a recunoscut că Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului și Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii ar trebui să discute problema unirii Bisericilor, una cu cealalta.

Situatia Bisericii Ortodoxe din Estonia


În prezent, există două jurisdicții ortodoxe active în Estonia: Biserica Ortodoxă Estoniană a Patriarhiei Moscovei și Biserica Ortodoxă Estoniană Apostolică, a Patriarhiei de Constantinopol (acesta din urmă a fost infiintata abia la începutul anilor 1990). Ambele Biserici pretind a fi autonome, deși ele nu isi recunosc, reciproc, statutul autonom.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Biserica Estoniana de sub Patriarhia Ecumenica a obținut aproape toate proprietatile Bisericii Ortodoxe de sub Patriarhia Rusa, care fuseseră confiscate în timpul erei sovietice. Între timp, Biserica Estoniana de sub Patriarhia Moscovei a ajuns să închirieze acele biserici aparținând statului, în care oficiase slujbe mai mulți ani.

Astăzi Biserica Ortodoxă Estoniană a Patriarhiei Moscovei are 31 de parohii, împărțită în cele două Eparhii, de Tallin și Narva. Aceasta din urmă include, în principal, districte in care predomina limbă rusă, in estul țării. În 1992, înainte de schismă, Biserica Estoniei de sub Patriarhia Rusa numara, insa, 80 de parohii. Liderul Bisericii Ortodoxe Estoniene de sub Patriarhia Moscovei are, astazi, varsta de 92 de ani - Mitropolitul Cornelius (Iacob), care slujeste la Catedrala Sfantul Alexandru Nevsky din Tallin.

Biserica Ortodoxă Apostolica Estoniană detine 60 de parohii, împărțite în trei Eparhii: Tallin, Parnu și Tartu. Întâistătătorul sau este Mitropolitul Stefan (Stephanos Charlampides), care slujeste, de obicei, in Biserica Sfantul Simeon.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
134
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Ai un site ortodox? Promovează-l aici.
Nu ai un site ortodox pentru tine si comunitatea ta? Creează unul aici.
Creează și Promovează

π 0.15567 sec - PID: 28380