21

„Pacea” de la Casa Artelor Sibiu: expoziția „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” la Muzeul ASTRA - pana in data de 30 septembrie 2016

Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” abordează tehnica ţesutului la război, element de patrimoniu imaterial, prin organizarea de ateliere mixte între artizani și artiști contemporani și crearea unor lucrări de artă folosind războiul de țesut. Expoziția care prezintă creațiile s-a deschis pe 9 septembrie 2016, la Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Casa Artelor, Piața Mică nr. 21.
Proiectul este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums în parteneriat cu Muzeul ASTRA, informeaza Revista MarketBiz Ⓜob, implicata in mediatizarea evenimentului, Asociatia Lacasuri Ortodoxe fiind partener media oficial al evenimentelor ASTRA Sibiu.

Două ateliere creative, desfășurate în Bastionul Țesătorilor din Brașov, au adus împreună şase cunoscătoare şi păstrătoare ale tehnicii tradiţionale de ţesut la război, din zona Branului, şi şase creativi contemporani. Cei șase artiști selectați au avut posibilitatea să înveţe tehnica tradiţională de ţesut la război și să producă, alături de artizane, lucrări de artă sub forma unor tapiserii extrem de interesante, de la abordarea subiectului (selfie-uri, personaje politice) până la tehnică (inserții de elemente vegetale sau obiecte printate la imprimante 3D). Artiștii vin din diferite zone creative (pictură, sculptură, arhitectură și design, artă textilă, film) iar țesătoarele folosesc războiul de țesut de peste 50 de ani fiecare. Lucrările rezultate în urma atelierelor sunt expuse la Casa Artelor din Piața Mică Sibiu până pe 30 septembrie 2016.

Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” are și o componentă de documentare, în cadrul proiectului având loc activități de cercetare etnografică și studii foto și video privind tradițiile lucrului la războiul de țesut.

Meşteşugul de prelucrare a fibrelor textile din Țara Bârsei, în special din zona Branului, păstrează tehnici străvechi, prelucrarea lânii şi a fibrelor textile vegetale constituind o îndeletnicire casnică importantă. Meşteşugul ţesutului a fost și încă este practicat pentru realizarea textilelor de uz gospodăresc, pentru amenajarea interiorului şi pentru confecţionarea pieselor de îmbrăcăminte.

Expoziția „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” poate fi vizitată până pe 30 septembrie, de miercuri până duminică, 10.00-18.00.

Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Consiliul Județean Brașov.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
156
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.09071 sec - PID: 15975