80

Sibiu, 18 august 2016 / Târgul de case – Grădină şi peisaj în satul tradiţional, ediţia a VIII-a

Ajuns la ediţia a VIII-a, Târgul de case – Grădină şi peisaj în satul tradiţional este un eveniment ce îşi propune încurajarea construcţiilor făcute după tipare tradiţionale din punct de vedere arhitectural. În urmă cu un an, Muzeul ASTRA a lansat această ,,provocare” prin creionarea a 5 proiecte de case tradiţionale la cheie. MarketBiz Ⓜob este partener oficial media al evenimentului, implicat prin intermediul parteneriatului pe care ASTRA il are, de mai multi ani, cu Asociatia non-profit Lacasuri Ortodoxe. Proiectele respective au fost puse la dispoziţia publicului, iar în prezent unul dintre ele a fost a fost materializat în construirea unei case tradiţionale în zona Târgului de ţară din Muzeul în aer liber.


De unde ideea acestui Targ unic de CASE TRADITIONALE DIN LEMN?

Raspunde, pentru MarketBiz Ⓜob, Ciprian Ştefan, managerul general C.N.M. ASTRA:
"Muzeul ASTRA a demarat în premieră naţională un program de conştientizare a populaţiei că suntem datori a respecta şi promova altfel memoria locului. 
Specialiştii Muzeului au construit o casă tradiţională din Marginimea Sibiului, mai exact din Tilişca, fiind o copie fidelă a casei existente în Muzeu, datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Casa poate fi adaptată la conditiile de trai din secolul XXI. 
Planimetric, ea prezintă 3 încaperi cu o suprafaţă utilă de 54 mp. Acoperişul este în 2 ape, cu o prelungire pentru prispă. Uşile şi ferestrele sunt copii dupa cele originale, iar podeaua şi tavanul sunt din lemn de brad fasonat. 
Costurile proiectului se ridică la suma de 45.000 lei, iar aici este inclusă şi remontarea casei la destinaţie. De precizat este şi faptul ca tipul acesta de casă este indicat a fi poziţionat în zona Mărginimii Sibiului şi cel mult în zona montană a judeţelor învecinate.”

CASE TRADITIONALE DIN LEMN - ateliere de prelucrare a lemnului


În cadrul Târgului de case – Grădină şi peisaj în satul tradiţional, se vor derula următoarele ateliere tradiţionale de prelucrare meşteşugărească a lemnului:
- prezentarea unor tehnici arhaice de tâmplărie / confecţionare de mobilier aferent inventarului caselor ţărăneşti (cuiere, scaune tâmplăreşti specifice mobilierului săsesc, bănci cu spătar);

- sisteme de împrejmuire tradiţionale reprezentative pentru zona etnografică şi istoricăa Lăpuşului (tipul de gard pentru curte / grădină din nuiele împletite);

- demonstraţii practice de prelucrare (secţionare longitudinală) a buştenilor de răşinoase cu un circular acţionat de un motor Diesel monocilindru, tip TN, ilustrativ pentru nivelul de civilizaţie tehnică în satele româneşti de la jumătatea secolului XX.

Târgul de case – Grădină şi peisaj în satul tradiţional începe sâmbătă, 20 august 2016 la ora 11, iar finalul celei de-a VIII-a ediţii este programat pentru duminică, 21 august, ora 17.

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
85
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.11537 sec - PID: 6656