47

Cheia lui Dumnezeu, pentru o casnicie sanatoasa (loco.lonews)

Publicat în urmă cu un an, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Cum pot "geografia" si "botanica" biblice sa te ajute in casnicia ta? Dumnezeu dezvăluie impartasirea de cuvinte frumoase, declaratiile de iubire, ca fiind cheia unei relatii sanatoase.


În Cântarea Cântărilor, inspiratia discreta a cuvintelor voalează conversațiile de dragoste ale cuplului, în spatele unor metafore frumoase. Metafora voalata se pare ca poate face multe, dupa cum o demonstreaza Cartea, care poate fi citită la toate vârstele. Ea ne oferă un model pentru calea pe care ar trebui sa o urmeze căsnicia, pentru ca ea sa se bucure in permanenta de caracteristicile unei legaturi puternice.

Cheia lui Dumnezeu, pentru o casnicie sanatoasa


Inspiratia divina a creat, astfel, metafore incantatoare, adevarate elemente de "geografie" si de "botanica" biblice, pentru a evidenția unele dintre cele mai importante aspecte pentru orice căsnicie sănătoasă. Este ceva de care are nevoie, cu siguranta, si căsnicia ta, iar Lacasuri Ortodoxe isi propune si continua sa sustina intr-un mod cu totul aparte casatoria traditionala, alegand sa apere frumusetea si maretia acestei institutii divine, dincolo de infamele masinatiuni politice din spatele unor astfel de actiuni (de discreditare).


Cheia lui Dumnezeu, pentru o casnicie sanatoasa - Ce-ar fi sa reinvatam sa remarcam narcisele si crinii de prin valcele?


1. Eu sunt narcisul din câmpie, sunt crinul de prin vâlcele.
2. Cum este crinul între spini, aşa este draga mea între fete. (2)

Cu toate că mireasa din Cantarea lui Solomon, inițial, se simțea nesigura vizavi de aspectul ei, după marturisirea frumoasa a lui Solomon ea însăși se compara cu două flori frumoase: "Eu sunt narcisul din câmpie, sunt crinul de prin vâlcele". 

Interesant este ca, in unele editii straine ale Bibliei, in locul "narcisului" apare Trandafirul de Saron (Sharon). Trandafirul, identificat astăzi la modul comun drept Hibiscus, nu pare insa sa mai satisfaca termenul din limba ebraica, ce se repeta si în altă parte - în ​​Isaia 35 - unde este tradus, de aceasta data, drept "crin" (cu infatisare stilata, foarte asemanator branduselor). Cu toate acestea, mai nou, conform cercetatorilor, "narcisul de prin campie", sau trandafirul biblic de Saron, pare sa fi fost cel mai probabil Laleaua de Saron (foto) - o floare sălbatica, in culori roșu-portocaliu, care creste in solurile nisipoase din Câmpia Saron, o regiune de coastă fertila, ce se întindea de la Cezareea pana in Iope. 

Prin urmare, abia "crinul de prin valcele" pare sa faca de fapt referire la binecunoscuta narcisa - o altă floare comună din Câmpia Saron.

Oricum, ceea ce este important, este ca, prin frumoasele cuvinte pe care i le impartaseste, Solomon o face pe iubita sa să înflorească. Deja pare ca ea sa recunoasca, increzatoare, ca el o crede frumoasă, chiar daca va continua, ulterior, sa-si vada frumusețea ei "comuna" - doar una dintre multele femei frumoase. Solomon, insa, continuă să o laude, prin declaratiile lui conferindu-i imediat garantia unicitatii.

De fapt, toate metaforele botanice și geografice din întreaga Carte slujesc drept metoda de impartasire a unor cuvinte de dragoste, duioase:

"12. Eşti grădină încuiată, sora mea, mireasa mea, fântână acoperită şi izvor pecetluit.
13. Vlăstarele tale clădesc un paradis de rodii cu fructe dulci şi minunate, având pe margini arbuşti care revarsă miresme:
14. Nard, şofran şi scorţişoară cu trestie mirositoare, cu felurime de copaci, ce tămâie lăcrimează, cu mirt şi cu aloe şi cu arbuşti mirositori.
15. În grădină-i o fântână, un izvor de apă vie şi pâraie din Libar" (4).

In timp ce iubita nu conteneste sa il asemene cu marul si trandafirul puternic mirositor:
"13. Trandafir mirositor sunt obrajii lui, strat de ierburi aromate. Iar buzele lui, la fel cu crinii roşii, în mir mirositor sunt scăldate".

"Cum este mărul intre copaci, aşa este dragul meu printre flăcăi" (2.3).

Cheia lui Dumnezeu, pentru o casnicie sanatoasa - Ce cuvinte ar trebui sa folosim mai des in casnicie?


Multe căsnicii de astăzi ignoră valoarea marturisirilor si a cuvintelor de dragoste, iubitoare, rezumandu-se, in schimb, la un limbaj critic sau la un deget mai mult sau mai putin... arătător. Dar cuplul din Cântarea Cântărilor nu face acest lucru. In schimb, cei doi iubiti aleg sa-si afirme în mod repetat dragostea unul pentru celalalt, în ciuda imperfecțiunilor pe care ei insisi si le recunosc.

Ei sunt un model al importanței pe care o reprezinta marturisirile duioase de dragoste, cat mai frecvente si sincere, intr-o casnicie, indiferent de vremuri. De fapt, dupa cum amintea un cercetator biblic american intr-o carte a sa, dezvoltata pe aceasta tema (Mergand prin locurile lui Dumnezeu / Wayne Stiles) - o atitudine încurajatoare, după voia lui Dumnezeu, care devine si cea mai atractivă parte a unei persoane, chiar și atunci când se frumusețea fizică incepe sa se estompeze.

Daca simti ca ceva ar trebui să se schimbe într-o căsnicie, atunci cel mai bun lucru poate ca ar fi acela de a incepe schimbarea chiar cu tine. La urma urmei, ramai singura persoana care se si poate schimba. Aplică Ințelepciunile lui Solomon și daruieste sotiei sau sotului tau, binecuvantarea unor cuvinte duioase si a rugăciunilor tale, în tot timpul, in locul nemultumirilor si al certei, de fiecare data. Ce-ar fi sa-ti lasi inima sa faca asta, dupa cum ai promis-o chiar tu... cu ceva ani în urmă?

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
72
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.09486 sec - PID: 15035