63

CANTECELE MUNTILOR 2016 - zeci de mii de spectatori

Publicat în urmă cu un an, în Lonews, de lacasuriortodoxe

Vineri seara, „Cântecele Munților” au atras în centrul Sibiului zeci de mii de sibieni și de turiști, care s-au bucurat de cinci ore de spectacol neîntrerupt, au ovaționat duetele extraordinare ale interpreților de muzică pop cu soliști de muzică populară și evoluțiile ansamblurilor participante în festival. Festivalul se desfasoara in parteneriat media oficial Lacasuri Ortodoxe.

FESTIVAL INTERNATIONAL DE FOLCLOR - CANTECELE MUNTILOR 2016 au răsunat în Piața Mare a Sibiului, plină de spectatori


În aer liber, cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional „Cântecele Munților” a fost deschisă prin parada portului popular; sute de artiști din Mexic, Chile, Serbia, Germania, Cipru și România au defilat în costume tradiționale în fața publicului. Ritmurile iuți, curcubeul de culori, pașii complicați de dans au fost ingredientele principale ale unei parade care a făcut ca aparatele de fotografiat și filmat să nu aibă timp de repaus.

FESTIVAL INTERNATIONAL DE FOLCLOR - CANTECELE MUNTILOR 2016  - Surprize în festival


Apoi, spectacolul s-a dezlănțuit pe scenă, acolo unde Junii Sibiului și invitații lor au cântat și au dansat fără oprire, spre încântarea zecilor de mii de spectatori. Au urat bun venit ansamblurilor din cele șase țări doamna Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, și doamna Silvia Macrea, directorul festivalului.

Deschiderea a fost urmată de două surprize: doamnei Silvia Macrea senior, soția maestrului Ioan Macrea, i s-a decernat o Diplomă de excelență la aniversarea a 80 de ani de viaţă și în semn de apreciere a contribuţiei aduse la valorificarea jocului popular, atât în calitate de dansator la Junii Sibiului, cât şi în calitate de profesor, care a îndrumat paşii a mii de copii pe calea jocului popular românesc. Diploma a fost conferită de Consiliul Județean Sibiu și C.J.C.P.C.T. „Cindrelul-Junii” Sibiu.

O a doua surpriză a venit din partea Asociației Culturale a Sașilor din Bavaria – Germania, ansamblu participant în festival, care a dorit să ofere în dar câteva butoaie cu bere şi un coş cu bunătăţi tradiţionale pentru Junii Sibiului, cei care le-au bucurat inimile cu jocuri și cântece românești, anul trecut în Landshut.

FESTIVAL INTERNATIONAL DE FOLCLOR - CANTECELE MUNTILOR 2016 - Ovații pentru duete formidabile


Spectacolul folcloric a fost deschis de soliștii Sebastian Stan, Paula Medrea, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Viorica Telcean, Marcel Părău, alături de cele trei generații – profesioniștii de la „Cindrelul-Junii Sibiului”, „Ceata Junilor” și „Veteranii Junii Sibiului”.

A venit apoi rândul spectatorilor să aibă parte de surprize, căci festivalul a adus în prim plan duete inedite: interpreți de muzică pop au cântat binecunoscute melodii populare alături de soliști de muzică populară. Luminiţa Anghel, Cornelia şi Lupu Rednic au interpretat împreună Veseli-m-oi şi-oi hori, Vlad Miriţă a făcut echipă cu Matilda Pascal Cojocăriţa pentru a cânta Moldoveanca aşa îmi spune, Paula Seling și Constantin Enceanu au îndemnat publicul: Stai cu mine omule să-ți cânt, Nico și Laura Lavric au cântat împreună Ghiță Gheorghe, Marcel Pavel a făcut duet cu Andreea Voica pentru a interpreta Din Lugoj pân’ la Reşiţa, iar Monica Anghel i s-a alăturat lui Dinu Iancu Sălăjanu pentru a rememora Drumul gării din Beclean. Cu ovații a fost primit și momentul de măiestrie instrumentală oferit de muzicianul Ovidiu Lipan Țăndărică și Adrian Neamțu, taragotistul Ansamblului Folcloric Profesionist “Cindrelul-Junii Sibiului”.

FESTIVAL INTERNATIONAL DE FOLCLOR - CANTECELE MUNTILOR 2016 - „Ceata Junilor” aniversează 25 de ani de activitate


In ziua de 6 august, în ultima zi de festival, punctul culminant al evenimentelor a fost atins prin spectacolul din Piața Mare din Sibiu. Germania, Chile, Cipru și Serbia au deschis seara cu dansuri specifice şi piese muzicale.

Ansamblul „Ceata Junilor” a preluat apoi ștafeta pentru a sărbători împlinirea a 25 de ani de activitate. Într-un spectacol aniversar, special conceput pentru acest festival, dansurile din toate zonele etnografice ale României au fost punctate de melodii interpretate de tinerii soliști: Codruţa Rodean, Irina Birou, Daniel Pop, Ancuţa Corlăţan, Ionela Sterp, Florin Mihalache, Oana Tomoiagă, Diana Călinescu, Ilie Caraş, Andreea Vulcu, Bogdan Firu, Iulia Bucur, Marian Medregoniu, Angelica Flutur, Ciprian Pop, Şirin Narenji, Bogdan Cioranu, Mădălina Mîrza, Nicu Mâţă, Oana Bozga, Florin Boita, Virginia Irimuş, Izabela Tomiţa, Bogdan Toma, Andra Matei, Răzvan Năstăsescu, Narcisa Băleanu, Paul Ananie, Alexandru Brădăţan, Vlăduţa Lupău, Gabriel Dumitru, Ina Todoran, Stana Stepanescu, Ovidiu Homorodean, Andreea Haisan, Tudor Furdui Iancu. Îndrăgitul solist Cristian Pomohaci a încheiat festivalul, cu un recital special.

Festivalul a fost organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu. Festivalul Internațional „Cântecele Munţilor” este singurul eveniment sibian cuprins în Calendarul Consiliului Internațional al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor și unul dintre cele opt din România. Coproducător al festivalului este Societatea Română de Televiziune. Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentului.


Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
135
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.08682 sec - PID: 9144