21

De ce se departeaza liceenii de Biserica? (loco.lonews)

Publicat în urmă cu un an, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

"Șase sau șapte din zece tineri vor părăsi Biserica, în liceu, și nu se vor mai întoarce in ea niciodata".


Acest citat, sau altele ca el, a ajuns sa fie cel mai vehiculat de către cei interesati de problemele tineretului, cel puțin în ultimul deceniu. Pentru părinții care doresc ca propriii lor copii să rămână conectati la Biserică, aceasta sună terifiant, și chiar este. Numai ca, mai există si alte avertismente...

De ce se departeaza liceenii de Biserica?


Pentru aceasta, ar trebui sa revenim cu mai mare atentie asupra unui raport din 2011, al Grupului Barna, care a condus un studiu in care pare sa fi fost clarificate cateva lucruri. Poate cel mai surprinzator lucru, a fost această observație:

Experiențele din liceu nu sunt, în general, principalul motiv pentru care tinerii se departeaza de viața Bisericii, sau pentru care își pierd credința lor.

David Kinnaman, director de cercetare pentru studiu, din cadrul Grupului Barna, ne spune ca nu experiențele cursurilor academice anti-creștine, petrecerile de sâmbătă noaptea, sau cultura de a alerga dupa un prieten, care sunt atractii pentru liceeni, sunt cele ce i-ar indeparta pe acestia de Biserică. Mai degrabă, problema cea mai mare este lipsa lor de pregătire de a face față unor obstacole și de a se întoarce catre Hristos și Biserica Sa, atunci când viața de licean devine dificilă.

Nu petrecerile de sambata seara ii indeparteaza pe tineri de Biserica


"Problema apare de la pregatirea inadecvata a tinerilor creștini pentru viață, atunci cand ei nu se mai afla intr-un grup de tineri credinciosi", a subliniat Kinnaman, amintind rezultatele cercetărilor efectuate, care arată că "doar o mică minoritate dintre tinerii creștini au fost învățati să abordeze problemele prin credinta, chemare și cultură. 

Mai puțin de unul din cinci tineri, nici macar nu are idee despre cum Biblia ar putea să-l lumineze in rezolvarea problemelor sale școlare și profesionale. 

Și, mai lipsesc mentorii adulți sau prietenii crestini mai in varsta, care sa ii poata ghida prin sirul întrebărilor inevitabile care apar pe parcursul studiilor lor.

"Cu alte cuvinte, nu liceul este cel care ii deconecteaza de Biserica, ci prezentarea superficiala a credintei pentru tinerii ucenici".

Liceenii se departeaza de Biserica, fiindca nu au modele intre maturi


Grupul Barna subliniază, în continuare, faptul că mulți oameni tineri se simt, "din punct de vedere emotional, deconectati de Biserica, deja dinainte de cea de-a 16-a aniversare". Aceasta situatie muta discuția, atragandu-ne atentia asupra modului in care tinerii noștri sunt pregatiti, nu in liceu, ci pentru liceu

În loc sa punem accentul pe predarea din liceu - invatandu-i cum să ramana departe de necazuri sau cum să consimta la nivel intelectual un set de principii de bază ortodoxe - accentul nostru ar trebui să se puna pe formarea completa a unor persoane care sa aiba in interiorul lor, deja, iubirea pentru Dumnezeu și pentru poruncile Lui, și care sa stie, la rândul lor, cum sa raspunda provocărilor cu care se vor confrunta in lume, atunci cand vor ajunge in liceu.

Liceenii se departeaza de Biserica in liceu, fiindca inainte de liceu au fost invatati superficial


Deci, aici este provocarea noastră de părinți, de lucrători cu tinerii, de profesori și de preoți parohi: 
"Înainte de a trimite copiii la liceu, să le oferim o viață de iubire, de cunoaștere și de credință. 

Ceea ce facem în parohie și in casa, in primii 16 ani de viață, va avea impact asupra carierei lor la liceu, cu mult mai mult decât orice alta pregatire li s-ar putea oferi in cei patru ani de liceu".

Traducere si adaptare dupa un articol semnat de Christina Andresen, pentru publicatia Orthodox Observer.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
118
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.07065 sec - PID: 30729