13
(Foto: Pestera Sfantului Ilie - Carmel, Israel)
Astazi, 20 iulie 2016, vizitatorii paginilor Agentiei de stiri Lăcaşuri Ortodoxe pot urmari in direct Slujba Utreniei si Slujba Sfintei Liturghii, la Sarbatoarea SFANTULUI SI SLAVITULUI PROROC ILIE TESVITEANUL.

SFANTUL ILIE - slujbe transmise video in direct, din mai multe localitati


Transmisiunea in direct, la Sarbatoarea SFANTULUI PROROC ILIE TESVITEANUL va putea fi urmarita in playerul amplasat in toate paginile agentiei noastre (www.lonews.ro), fiind efectuata, simultan, din mai multe localitati:

 - Bucuresti - Biserica Podeanu (zona piata Chibrit, sector 1) - CANAL 1: transmisiune in direct - Slujba Utreniei si Slujba Sfintei Liturghii, la Sarbatoarea SFANTULUI ILIE TESVITEANUL, incepand cu ora 7:30. (Parinte paroh: Pr. stavrofor Vasile Ailioaei. Hramuri: Sfantul Apostol Simon Zilotul, Sfintii Imaprati Constantin si Elena);

- Giurgiu - Catedrala Episcopala (Episcopia Giurgiului - PS Parinte Episcop Ambrozie) - CANAL 2: transmisiune in direct: Slujba Utreniei si Slujba Sfintei Liturghii, la Sarbatoarea SFANTULUI ILIE TESVITEANUL, incepand cu ora 8:00 (Pr. eclesiarh Marian Ciocanel);

- Urziceni - Catedrala - CANAL 3: transmisiune in direct: Slujba Utreniei si Slujba Sfintei Liturghii, la Sarbatoarea SFANTULUI PROROC ILIE TESVITEANUL, incepand cu ora 7:30 (Pr. paroh Bogdan-Ionut Stancu);

SFANTUL ILIE - alte slujbe live, preluate si prin reteaua de cablu


In plus, nu uitati ca tot astazi, incepand cu ora 17:00, puteti urmari in direct si Slujba Vecerniei, din Catedrala Episcopala din Giurgiu.

Transmisiunile live ale Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, efectuate simultan din mai multe localitati, pot fi vizionate pe mai multe canale TV, in paralel (vezi mai sus), in cadrul aceluiasi player TV Lacasuri Ortodoxe, acestea fiind preluate si pe reteaua de televiziune prin cablu (vezi aici).

Transmisiunile in direct sunt efectuate prin intermediul serviciilor specializate pe care Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe le detine: LiveCamera media PRODUCTION si NETCreator, cu sprijinul preotilor slujitori din bisericile respective.

Va reamintim ca Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe efectueaza transmisiuni video in direct, zilnic, de la orele 8:00 si 17:00. Prima transmisune in direct, efectuata de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, a avut loc in anul 2008, din Sfanta Manastire Halmyris.

SFANTUL ILIE - Al cărui Dumnezeu este Iahve

Numele ILIE provine de la numele ebraic Eliyah (Eliiah), ceea ce înseamnă 'Al cărui Dumnezeu este Iahve'.
Iahve sau Iehova (Ieşirea - a doua carte a lui Moise, 33) este numele propriu al lui Dumnezeu în Biblia ebraică, care înseamnă „Cel Ce Este“. Acest nume aparține, conform Bibliei, Eliberatorului poporului ales, Israel. Pentru iudei și creștini deopotrivă, El reprezintă Creatorul, Judecătorul și Sursa mântuirii întregii lumi. Numele divin este inclus în numeroase alte nume purtate de israeliți și ultilizate și de alte popoare, inclusiv de cel român. Cel mai ilustru dintre ele este numele Iisus, care este derivat din forma greacă a ebraicului Jehoșua/Joșua, însemnând "Iahve este Mantuire" (Salvare). Numele divin a fost folosit deseori și în forma sa prescurtată "Yah", exemplul cel mai notabil fiind "Aliluia", care în forma sa ebraică originală ("HaleluYah") înseamnă "Slăviți-l pe Yah".

Si fiindca spuneam ca numele divin a fost inclus si in nume prezente in sanul poporului român, este important de stiut ca un astfel de exemplu este binecunoscutul nume... "Ion" care, în diversele lui forme din diverse limbi, provine în ultimă instanță din ebraicul Yochanan care înseamnă "Iahve este milostiv".

Revenind la numele "ILIE" (alternativ Elie), insemnand, "Al cărui Dumnezeu este Iahve", in sinaxare și martirologii e pomenit pe 20 iulie, cu apoziția "ho thesbaíos", redat în limba română prin "Tesviteanul" sau "Tesbiteanul", de la "Tișbitul", HaTișbi în ebraică, fiind dezvoltat din numele localitatii Teșev (Tesvi sau Tesba) din Galaad.

Sfantul Ilie - pruncul in scutece de foc, hranit cu flacara credintei arzatoare in Dumnezeu


Astazi, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc ILIE Tesviteanul, unul dintre cei mai importanți prooroci din Vechiul Testament, inger intrupat, preot al vremurilor sale, mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. Sfântul si marele Proroc ILIE a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile. 

La nașterea Sfantului ILIE, tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb, învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele de ILIE, i-au dat să mănânce o flacără. Încă din copilărie, respecta strict toate poruncile Legii. A trait in timpul regelui Ahab, care a inceput sa-i persecute pe credinciosi si pe prorocii lor, dupa ce se casatorise cu o principesă păgână, Isabela.

SFANTUL ILIE - rugaciunea de foc


In urma rugaciunii Sfantului Profet ILIE, seceta a venit asupra tinutului, totul fiind parjolit - izvoarele secau, hrana lipsea, oamenii si animalele mureau - pentru ca poporul lui Israel să se întoarcă la credință. Din porunca lui Dumnezeu, Proorocul Sfant ILIE, acoperit cu o piele de oaie și înveșmântat cu o piele de vițel, a parasit Israelul si s-a dus pe locul unde se afla astazi Manastirea Hozeva (unde a trăit și Sfântul Ioan Iacob Hozevitul), langa o cascada. Corbii il hraneau, dimineata cu paine, iar seara cu carne, pentru a trezi in prooroc mila fata de poporul in suferinta. Când cascada a secat, SFANTUL ILIE a ajuns in Sarepta Sidonului, trecand pe langa toate dezastrele provocate de seceta. Ajuns la casa unei văduve sărace, păgână, care avea un fiu, aceasta l-a hranit cu ultima sa paine pe care o mai putea face din făina și uleiul ramase. Drept multumire, la rugaciunea Sfantului Prooroc ILIE, faina si uleiul nu mai aveau sa se termine pana cand va incepe ploaia. Mai mult decat atat, in cateva zile fiul vaduvei a murit, iar SFANTUL ILIE - acuzat de vaduva, ca venise cu nenorocirea in casa ei - a suflat de trei ori asupra trupului neînsuflețit, strigandu-L puternic pe Dumnezeu, si l-a adus la viata pe tanar.

SFANTUL ILIE - ridicat la cer, in car de foc


Sfantul Prooroc ILIE nu a trecut la cele veșnice, nu a trecut prin portile mortii, nu a murit, ci a fost ridicat printr-o minune la cer, intr-un car de foc tras de cai, numarandu-se ulterior intre cei care au vazut Schimbarea la Față a Mantuitorului lumii. Minunea a fost vazuta de ucenicul sau, Elisei.

SFANTUL ILIE - TRADITII. Ocrotitorul aviatorilor si apicultorilor


In poporul roman, oamenii au convingerea că SFANTUL ILIE, mereu in slujba binelui, este cel pentru care au loc unele fenomene meteorologice spectaculoase, atunci ILIE traversand de fapt cerul cu carul sau de foc, pentru a ne ocroti.

In traditie, se obisnuieste ca, astazi, de SFANTUL ILIE, sa se manânce, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune. 

SFANTUL ILIE este ocrotitorul Fortelor Aeriene Romane si patron al apicultorilor - astazi, la sate, apicultorii recolteaza mierea de albine (retezatul stupilor).

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
145
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.10624 sec - PID: 15975