12

Diseara, 6 iulie, cu binecuvântarea Mitropolitului Dometian de Vidin, Episcopul Policarp de Belogradcik va vizita Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din orașul Lom, unde va oficia o slujba de Vecernie, in cinstea Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, incepand de la orele 18:00. Va fi oficiat si Acatistul celor doi sfinti, amintiti ca fiind... Sfintii Lom-ului, desi acestia au vietuit in fosta Cetate a Halmyris-ului, din Murighiol, judetul Tulcea - Romania - acolo unde au fost descoperite, odata cu fosta cetate si fosta basilica episcopala, si sfintele lor moaste intregi, de catre arheologul roman Mihail Zahariade (vezi dand click aici). Slujba Vecerniei are loc pe 6 iulie, intrucat in calendarul Bisericii Ortodoxe Bulgare, acestia sunt cinstiti pe 7 iuile, si nu pe 8 iulie, cum se intampla in Biserica Ortodoxa Romana - sau cel putin asa informeaza raportul oficial.

Informatie oferita IN EXCLUSIVITATE de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: autor KSLCatalin
Cu toate acestea, conform Mitropoliei, este foarte posibil ca cinstirea celor doi mari Sfinti Mucenici Epictet și Astion sa fie manifestata, astfel, pentru prima dată în Lom, reprezentand un "prim pas spre celebrarea solemnă a sfinților care au murit ca martiri in Lom pentru credința creștină" - afirma un raport publicat in pagina oficiala a Mitropoliei Vidinului - dupa cum sesizeaza, in premiera, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe

Prin aceasta, Mitropolia de Vidin preia ideea ca vechea asezare greceasca Halmyris ar fi conectata cu orasul bulgaresc, de astazi, Lom.

Cu toate acestea, publicatia bulgareasca bisericeasca Dveri atentioneaza - conform Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe - simultan, in subsolul comunicatului preluat din paginile Mitropoliei de Vidin, că:

"Adevărul este că nu exista niciun indiciu istoric despre conectarea orașului Halmyris cu Lomul, cuvantul Halmyris insemnand 'Loc Sarat'. 
Asa incat, este recomandabil să fim atenti cu astfel de inovații".

Numai ca, Mitropolia de Vidin pare sa agreeze ideea si revine asupra ei, mentionand ca dorința bisericii parohiale din Vidin este aceea de a aduce cinstire martirilor Epictet și Astion si, astfel, ziua lor sa devina o traditie, incat sa fie serbata cu solemnitate în Lom, iar acestia sa fie patroni ai orasului. 

In raportul Dveri, se mai precizeaza ca Acatistul celor doi sfinti ar fi fost asigurat, pentru Eparhia de Vidin, chiar de catre ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, "unde cultul Sfintilor martiri are tradiții vechi de secole".

Cu toate acestea, acelasi raport al Dveri mai explica: "În timpul uneia dintre persecuțiilor împotriva creștinilor, Epictet și Astion au fost decapitați și martirizati. Ei au fost venerati de localnici, iar moaștele lor au fost ulterior transferate în România". 

Pornind de la aceasta "inovatie", atunci ne intrebam si noi: nu cumva o fi avut loc un "transfer" cu tot cu intreaga fosta cetate greceasca a Halmyrisului... care avea sa fie descoperita exact in localitatea Halmyris din Romania - Murighiol, Tulcea, de catre Prof. Arheolog Mihail Zahariade?

Pana una-alta, sa revenim la un ton serios, si sa va reamintim ca data de 8 iulie este o data de mare sarbatoare in Delta Dunarii, iar in acest week-end, dupa cum v-am informat in editiile anterioare de stiri, au loc manifestari speciale, cu ocazia zilei de cinstire a celor doi mari sfinti, ale caror sfinte moaste, intregi - cele mai vechi sfinte moaste descoperite vreodata la noi in tara - se afla in Sfanta Manastire Halmyris, in Murighiol - Tulcea, in imediata apropiere a fostei basilici episcopale istorice, din incinta Cetatii grecesti de altadata a Halmyrisului - "locul sarat" in care Dunarea se varsa in Marea Neagra (click aici). De apreciat, insa, ca altii - fara vreo legatura istorica - fac tot posibilul pentru a-i cinsti pe acesti doi mari sfinti, iar noi ramanem atat de dezinteresati fata de ceea ce se intampla la Halmyris (vezi dand click aici). Sa luam aminte!
Informatie oferita IN EXCLUSIVITATE de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: autor KSLCatalin
Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
105
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.10976 sec - PID: 6900