12

Manuscrisele din Manastirea Sinai, accesibile publicului (loco.lonews)

Publicat în urmă cu un an, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Manastirea "Sfanta Ecaterina" din Sinai, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, care este situat pe un teren accidentat, la poalele Muntelui Sinai din Egipt, găzduiește cea mai veche bibliotecă funcțională neintrerupt din lume si care conține manuscrise antice și medievale aflate pe locul doi dupa cele deținute de Vatican.

Aceste manuscrise remarcabile, care trateaza subiecte variind de la istorie și filozofie, la medicina si spiritualitate, nu au fost niciodată accesate cu ușurință de către cercetători și studenți, care se vedeau nevoiti să călătorească în această regiune din deșert, considerata sacra, de trei dintre religiile lumii - Creștinism, Islam și Iudaism. Astăzi, accesul este și mai problematic, din cauza problemele de securitate din Orientul Mijlociu.

Aceasta situatie s-a schimbat, insa, grație unei subventii majore din partea Fundatiei Ahmanson a Bibliotecii UCLA. Subvenția va finanța aspecte cheie ale Proiectului de Digitalizare a Bibliotecii din Sinai, in vederea crearii de copii digitale pentru 1100 de manuscrise rare și unice, in siriană și arabă, datând din secolele IV-XVII. Proiectul, care va dura 3 ani, este inițiat de către părinții Mănăstirii Sfanta Ecaterina.

Actiunea a devenit posibilă prin intermediul participării Bibliotecii UCLA și a Librariei Electronice a Manuscriselor Timpurii (EMEL), o organizație de cercetare, non-profit, cu sediul in California de Sud, care utilizează tehnologiile digitale, pentru a face ca manuscrisele sa fie accesibile pentru oamenii de știință și pentru public. Conform AINA, organizatia este specializată în proiectarea sistemelor de sustinere a manuscriselor fragile, în timpul procesului de digitalizare, și în recuperarea textelor din manuscrise deteriorate sau șterse.

"Manuscrisele din Manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai au un rol critic in înțelegerea noastră a istoriei Orientului Mijlociu, și trebuie depuse toate eforturile pentru a le conserva digital, în această perioadă de volatilitate", a declarat bibliotecarul Universitatii UCLA, Ginny Steel.

"Manastirea Sfanta Ecaterina a propus un program de digitalizare a colecției sale de manuscrise de neegalat, iar o echipă internațională a fost alcatuita pentru a ajuta la conservarea digitala a paginilor antice", a declarat Michael Phelps, director EMEL.

"EMEL colaborează cu mănăstirea, pentru a instala sisteme de digitalizare de clasă mondială, iar Biblioteca UCLA va găzdui imaginile, on-line, în numele mănăstirii".

Printre cele mai importante manuscrise siriace și arabe ale mănăstirii, se afla si o copie din secolul al V-lea, a Evangheliilor în siriacă, o limbă literară bazată pe un dialect aramaic rasaritean; o copie siriană a lucrarii "Viețile Femeilor Sfinte", din 779 dupa Hristos; versiunea siriană a lucrarii "Apologia lui Aristide", al carei original grecesc s-a pierdut; și numeroase manuscrise arabe din secolele IX și X, când creștinii din Orientul Mijlociu, în special, au început să folosească araba ca limbă literară.

Totodata, proiectul va permite realizarea unor noi perspective asupra descoperirii din secolul al IX-lea, din Sfanta Ecaterina, a Codex Sinaiticus - cea mai veche Biblie completă (345 dupa Hristos).

"Suntem profund recunoscători Fundației Ahmanson pentru investițiile sale generoase în acest proiect important, si pentru parteneriatul de lungă durată cu Biblioteca UCLA", a concluzionat Steel.

Fiind una dintre liderele bibliotecilor destinate cercetarii, Biblioteca UCLA face ca, prin colectia sa, lucrarile sa devina accesibile unui public larg de studenți, oameni de știință, cercetători, precum și publicului general. Anul trecut, peste 20 de milioane de oameni au accesat resursele digitale și on-line ale Bibliotecii UCLA. Prin păstrarea patrimoniului cultural mondial, Biblioteca UCLA asigura transferarea cunoștințelor între generații, în întreaga lume.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
100
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.07843 sec - PID: 16533