12

EXCLUSIV: Lucrarile Sfantului si Marelui Sinod Panortodox AU INCEPUT! (loco.lonews)

Publicat în urmă cu un an, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe
Portile sunt deja deschise!
(cu referire la convocarea, prin Harul lui Dumnezeu, a Sfantului si Marelui Sinod Panortodox
 - vezi aici - "care deja bate la usile noastre")

Multi credinciosi se intreaba, in aceasta perioada, daca Sfantul si Marele Sinod Panortodox va mai avea, sau nu va mai avea, loc. Iar daca subiectele care se afla pe agenda Marelui Sinod sunt, sau nu sunt, importante pentru Biserica Ortodoxa universala, sau pentru credinciosii sai de rand - tinand cont ca intentia de baza a organizatorilor acestuia este in special marturisirea unitatii ortodoxe in ziua de astazi - totusi, manifestarile diferitelor Biserici Ortodoxe locale, din ultima perioada, au atras atentia tuturor. 
Un editorial, scris pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin 
(Ing. Catalin Ion - presedinte Asociatia Lacasuri Ortodoxe)
Miza cea mare a ajuns sa fie, astazi, chiar organizarea intrunirii liderilor Bisericilor Ortodoxe locale, la data deja prestabilita, pentru Insula greceasca Creta. Pregatirile si rezervarile au fost deja facute, fonduri mari concentrate pe amanunte care tin de organizare, insa aparitia unor anunturi oficiale ale Sinoadelor unora dintre Bisericile care urmeaza sa participe, par sa dea toate planurile peste cap.

Ba chiar, in ultimele zile, pare sa fi fost "gasit" si un vinovat pentru toate acestea: Patriarhia Rusa a fost acuzata, de cativa dintre Arhiereii din Grecia, ca ar fi incercat, indirect, sa boicoteze viitorul Sfant si Mare Sinod (click aici). Cu toate acestea, "vina" cea mare a Patriarhiei Ruse, nu ramane decat aceea ca ar fi publicat - inainte ca Patriarhia Ecumenica sa faca acest lucru (si nu stie nimeni de ce aceasta din urma a intarziat atat - click aici) - imediat dupa ce s-au inchis usile ultimei discutii presinodale, textele proiectelor de document, care urmeaza sa se afle pe agenda Sfantului si Marelui Sinod Panortodox. Motivul care pare sa fi stat, insa, la baza acestei hotarari rapide a Patriarhiei Moscovei, a fost intampinat cu apreciere de credinciosii de rand: trebuia ca acestia sa fie informati despre ceea ce se va dezbate in Creta, intrucat Biserica ii includea si pe ei. 

Astfel, textele in cauza au inceput sa nasca - dupa cum era normal - probleme, discutii aprinse si, in mod firesc, sa atraga solutii, propuneri si rezolvari ale unor erori strecurate in cadrul adunarilor presinodale, unde nu toti teologii si credinciosii puteau fi prezenti.

Prin urmare, data fiind situatia actuala, in urma reactiilor propriilor lor credinciosi, au inceput sa apara si reactii oficiale ale Bisericilor, pline de amendamente si de propuneri la adresa textelor adunarilor presinodale, care au fost rezumate sub forma unei propuneri de revizuire generala a acestora (click aici) - intrucat dezbaterile din cadrul Marelui si Sfantului Sinod, deja programat pentru aceasta luna, sa poata avea la baza documente care sa nu cuprinda erori de care credinciosul de rand sa se teama (prin luarea unor eventuale decizii care sa includa, de asemenea erori - iar aici toata lumea are in vedere, unii chiar la modul obsesiv, Doamne fereste, modificari subtile dogmatice sau deraieri de la Sfanta Traditie). 

Si de aceasta data, propunerea de revizuire a documentelor inainte de Sfantul si Marele Sinod (intr-o alta sedinta presinodala care ar fi urmat sa aiba loc de urgenta), a venit tot din partea Patriarhiei Moscovei, care a propus ca data limita pentru aceasta, ziua de 10 iunie, incat timpul ramas sa fie destul pentru intrunirea sinodala. Propunerea a fost intarita si de reactiile altor Biserici locale, care aparusera intre timp: absolut toate Bisericile locale - mai putin Biserica Ortodoxa Romana (care a facut asta abia in aceste zile, in cadrul propriului Sinod - click aici) au amendat textele proiectelor de document. Biserica Ortodoxa Bulgara a cerut - pornind de la aceasta - amanarea Sinodului, fiind hotarata sa nu mai participe, in cazul in care nu se va tine cont de propunerile deja facute, Patriarhia Antiohiei refuza si ea sa mai participe (click aici), din cauza reactiei Patriarhiei Ecumenice (click aici), care a declarat ferm ca nu se va preocupa de neintelegerile intre credinciosii antiohieni si Patriarhia Ierusalimului - privind jurisdictia asupra Qatar-ului - decat dupa Sfantul si Marele Sinod - iar asta nu parea sa fie nicidecum o garantie... si altele asemenea.

Toate aceste amanunte legate de procesul de pregatire a Sfantului si Marelui Sinod le stim deja cu totii si ele au fost prezentate clar in paginile Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, de cele mai multe ori in premiera (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Fiind martorii acestor probleme, care marcheaza evident Biserica Ortodoxa universala, aflata si ea intr-un proces de reasezare, dupa atatia ani marcati de istorii lumesti si politici destul de gresite, nu putem decat sa observam, cu uimire, un fapt absolut minunat: Dumnezeu lucreaza si modeleaza Biserica Ortodoxa si astazi, in modul cel mai puternic vizibil.

Negocierile capata din ce in ce o mai mare frecventa si prind viteza, reactiile si analizele de asemenea, credinciosii de rand se alatura arhiereilor lor si formuleaza propuneri care, asemenea si alaturi de cele ale teologilor cu renume, chiar sunt luate in seama. Totul pare sa functioneze ireprosabil, sub ochii nostri. Sfantul si Marele Sinod impune o anumita ordine, iar aceasta este creata acum. Suntem martori ai lucrarii Sfantului Duh, care stim ca nu lucreaza numai la Sarbatoarea Cincizecimii, ci pretutindeni si in orice moment, iar aceasta ne arata, astazi, ca Biserica este perfect vie. 

Hristos este capul nostru, iar Biserica Sa, astazi, se framanta pentru unitate si pentru o marturisire mai clara si unitara a lui Hristos. Suntem, parca vrem sau nu vrem, parca constienti sau mai putin constienti, implicati activ, cu totii, fiindca traim si suntem aceasta Biserica. Iar aceasta Biserica nu va putea sa aiba niciodata doi poli de putere, cum sustinea de curand un Mitropolit al Greciei (click aici) - facand trimitere la asa-zisele intentii ale Patriarhiei Moscovei, de a submina sau prelua din autoritatea Patriarhiei Ecumenice (recunoscuta, de altfel, ca Biserica-Mama) - si asta fiindca in Ortodoxie niciodata nu va putea exista nici macar un singur pol de putere (temerea Mitropolitului, de aparitia unui al doilea pol de putere, de fapt a tradat constiinta existentei unui prim pol, in persoana Patriarhiei Ecumenice)... in afara lui Hristos.

Si nu stim daca subiectele Sfantului si Marelui Sinod, in cazul in care se va mai tine in forma sa organizata si programata din timp, vor fi atat de interesante si de presante pentru credinciosul de rand si pentru Biserica Ortodoxa in universalitatea ei, dar cu siguranta stim ca evenimentele si discutiile din prezent au in mod evident o importanta deosebita pentru Biserica, iar ele trebuia sa fie odata rezolvate.

Sa devenim constienti de asta si sa cinstim totul, cu seriozitate: Biserica Ortodoxa, Una, singura, Soborniceasca si Apostoleasca, isi rezolva "problemele", astazi, conditionata de organizarea mult dorita a unui Sfant si Mare Sinod, sub Harul Sfantului Duh, in modul cel mai vizibil.

Iar cand, in aceste zile, toti ne intreaba daca Sinodul se va mai tine, sau nu, cel putin la data stabilita, cred ca noi le putem spune deja cu totii, fara nici cel mai mic dubiu... suntem deja martorii Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, iar acesta se afla in desfasurare - absolut - exact in acest moment si exact sub ochii nostri. Asa functioneaza Biserica Ortodoxa - spre deosebire de alte "Biserici" - asa se manifesta Primatul in cadrul ei, dar mai presus de toate: asa lucreaza Dumnezeu cu noi!

Un editorial, scris pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin
(Ing. Catalin Ion - presedinte Asociatia Lacasuri Ortodoxe)

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
60
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.06935 sec - PID: 20078