10

Casatoria iti scoate la lumina pacatele (loco.lonews)

Publicat în urmă cu un an, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

În cadrul unui atelier tematic, desfasurat recent in cadrul Bisericii Ortodoxe Antiohiene din Canada, British Columbia, Pr. George Eber atragea atentia: "Căsătoria iti va dezvălui păcatele tale!".

In urma acestui avertisment, Protopopul Michael Gillis (din Biserica Nasterii Domnului din Langley, Canada), apreciind justetea lui, a amintit intr-un scurt cuvant, a carui traducere o oferim in randurile de mai jos:

"Este adevărat!

Cred că unul dintre motivele pentru care căsătoria este una dintre singurele două căi pe care Biserica le recomanda, ca pe un stil de viață care să conducă la mântuire (cealalta fiind monahismul), se datorează faptului că, în căsătorie, este imposibil ca slăbiciunile noastre sa ramana ascunse. (Bineinteles, si cei care nu sunt căsătoriți sau monahi pot, de asemenea, sa se mantuiasca. Numai ca, monahismul si casatoria sunt cele două căi pe care Biserica le recomandă).

Dar, desi căsătoria va dezvălui, într-adevăr, păcatele noastre, nu există nicio garanție că vom fi dispusi sa le si vedem. Casatoria este o oala sub presiune. Presiunile normale, ale vieții, se intensifica in mod inevitabil în preajma căsătoriei și a vieții de familie (la fel, în viața monahală). 

Toata meschinăria noastra, tot egoismul și toata lipsa de răbdare sunt stoarse afară, inevitabil, atunci când suntem obosiți, cu garda jos, in fata celor pe care îi iubim. Dar, totuși, este atat de ușor să nu vedem asta. Este ușor să nu vezi asta, pentru că, in acelasi timp cu propriile noastre slăbiciuni, punctele slabe ale soțului și ale copiilor noștri incep si ele sa se manifeste.

Ceea ce nu reușim noi să realizăm, insa, este că totul este o punere in scena. Căsătoria este atelierul lui Dumnezeu, în care el ne ține strânsi laolalta și se folosește de cei dragi ai nostri, pentru tăierea si indepartarea egoismulului din jurul nostru. Dacă nu suntem atenți, în loc sa beneficiem de această oportunitate de creștere în evlavie, noi, ca si Adam și Eva la începuturi, am putea sfarsi dand doar vina pe celălalt. Când invinuim pe cineva, nu reușim să crestem. Din nefericire, insa, foarte multi oameni casatoriti raman egoisti. 

Există un principiu monahal, despre care cred că are aplicabilitate si in viața celor căsătoriti: 'Chilia ta te va învăța să te rogi'.

Fiind casatoriti si rugandu-ne pentru sotia și copiii noștri, învățăm cum să ne rugăm. Nu-i putem schimba pe alții, dar Dumnezeu poate. Si, mult mai important decât schimbarea altora, este faptul ca Dumnezeu ne poate schimba pe noi insine. 

În timp ce căsătoria descoperă păcatul, ea ne dezvăluie, de asemenea, si binecuvantarea cereasca (slava divina). Rugandu-ne pentru cei dragi și concentrandu-ne pe propria noastră pocăință, viața conjugală poate deveni - cel puțin din cand in cand - un moment plin de binecuvantare. Iar binecuvantarea ne garanteaza, prin ea insasi, un pic de Rai pe pământ".

Traducere si adaptare, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin
Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
138
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.10402 sec - PID: 21538