26

Biserica Ortodoxă a Greciei (Foto: liderul sau, Ieronim al Atenei si intregii Grecii) pare să se confrunte, in ce priveste finantele, cu falimentul. Astfel, mănăstiri emblematice precum cele din Attica, Petraki și Penteli nu reușesc să mai plătească salariile și facturile, și sunt obligate să vândă proprietăți, pentru a strânge bani pentru operațiunile de zi cu zi, conform unui raport al "Kathimerini" - informeaza in premiera Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Odata cu proprietatile, par sa fie puse în pericol, de asemenea, și programele lor sociale, în special cantinele pentru cei săraci, ceea ce ar putea provoca tulburări sociale, intrucat Biserica este una dintre cele mai active instituții în îngrijirea persoanelor afectate de criza financiară.

"Veniturile Bisericii au scăzut cu aproximativ 75%, comparativ cu anul 2008, când bugetul anual era de aproximativ 23 de milioane euro. În prezent, el a ajuns la aproximativ 6 milioane", explică directorul general al Serviciului Economic al Bisericii Greciei (EKYO), Episcopul Antonie de Salonic.

Venitul provine din două domenii de intreprindere: din gestionarea bunurilor imobiliare și din acțiunile pe care Biserica le are la Banca Națională a Greciei. Chiriile au scazut si ele, iar actiunile bancare au ajuns sa se vanda cu aproximativ 0,25 cenți. Biserica a cumparat actiuni de la BNG, in trei transe - în 1996, în 2005 și în 2010. În 2005 au fost cumpărate la un preț de 22 euro, iar mai târziu au ajuns la 47,8 euro, afirmă Episcopul Antonie. In plus, BNG a oprit plata dividendelor, în 2008.

Prăbușirea pieței imobiliare este o altă sursă de probleme financiare, a Bisericii. Aceasta deține 190.000 de hectare de teren arabil, 700 de parcele, 400 de cladiri de birouri, 260 de clădiri rezidențiale. Prețurile de închiriere au scăzut cu valori între 30% și 70%, fata de anul 2008. Multe dintre proprietăți nu mai au chiriași, iar pana si acestea au nevoie de fonduri de întreținere.

De mai mult timp, Arhiepiscopia Atenei încearcă să atragă investitori pe proprietatile ei - un teren cu o suprafata de 1300 de hectare, situat într-unul dintre cele mai scumpe cartiere din Atena, cu iesire la apa. Zona fiind, insa, stâncoasa și fără vegetație, proiectul de investiții prevede construirea doar pe o suprafata restransa, in rest urmand ca suprafata sa fie impadurita, asa incat Biserica nu poate primi autorizatiile necesare, fiind acuzata ca amenința pădurile din zonă.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
120
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.18665 sec - PID: 9209