9

Sa exploateze Papa criza migrantilor, in favoarea ECUMENISMULUI? (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 2 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Apropiata călătorie a Papei Francisc in Lesbos-Grecia (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), din ziua de sâmbătă 16 aprilie, reprezinta "un gest de solidaritate in marea problema generala a migranților și a refugiaților, manifestat într-un spirit ECUMENIC", a declarat Rev. Federico Lombardi, pentru Radio Vatican, după anunțarea acestei călătorii.


Cuvintele acestuia par sa induca ideea ca criza actuala a migrantilor, care a lovit tara majoritar ortodoxa, ar putea fi exploatata in folosul miscarii ecumenice, fiind un prilej destul de bun pentru ca o vizita a Papei sa fie cel putin acceptata - daca nu chiar datatoare de sperante, bineinteles de ordin financiar - de catre ortodocsii greci"...

AUTOR analiza-editorial: KSLCatalin (pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe)
Devine firesc, prin urmare, sa ne punem intrebarea: sa fie aceasta o ocazie ca ortodocsii din Grecia - speriati astazi, deopotriva, de criza financiara si de islamizarea tarii, agravate si grabite de criza migrantilor (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) - sa se obisnuiasca, sa spere si sa accepte mai degraba apropierea cu catolicii, in acest "spirit ecumenic" nou, despre care vorbeste reprezentantul Papei?"

Conform unui raport al publicatiei Zenit, Papa ar dori "acum să-și exprime, în mod concret, participarea și preocuparea in Marea Egee, unde sunt condiții de urgență", a spus Rev. Lombardi. "Dar, intrucat suntem într-o zonă în care Biserica Creștină este predominant Ortodoxă, Papa o face cu participarea autorităților ortodoxe, care sunt Patriarhul Constantinopolului și Arhiepiscopul Atenei".

Vizita Papei este "o invitație, ca intreaga lume să-și asume responsabilitatea și să se angajeze" in aceasta problema, potrivit directorului Biroului de Presă al Vaticanului. Insa, "Acțiunile Papei nu sunt politice", a asigurat el, desi la doar cateva minute dupa aceea amintea ca: "această abordare este cu siguranță o invitație adresată politicienilor, de a acționa în căutarea unor soluții mai umane, respect și solidaritate vizavi de persoanele care suferă de pe urma acestor mișcări mondiale problematice, mari, de astazi".

Insistarea pe asa-zisa natura apolitica a vizitei - desi ca "invitatie pentru politicieni" - si amintirea spiritului ecumenic, par sa raspunda foarte clar intrebarii pe care mi-o puneam mai devreme. Tocmai cand spera ca asta sa se intample mai putin, sa  fie, acum, Grecia, atacata de fapt din si mai multe parti? Cum stim, cu totii, ca politica si-a gasit locul ei mereu in istoria Catolicismului, nu este exclus ca, in functie de acceptarea si de modul de primire a acestei vizite, de catre greci, sa depinda solutionarea problemelor financiare ale tarii. Este, deci, posibil, ca vizita Papei sa deschida, de fapt, si mai mult portile Greciei, in fata Europei, politicienii europeni sperand ca, primirea cu bucurie a Papei, sa reflecte un vot al rasaritenilor greci, acordat Ocidentului si amestecului acestuia, si mai mult, in politicile interne. 

Nu avem cum sa stim noi, clar, acest lucru, dar daca exista o astfel de strategie a celor ce functioneaza in sfera politica - si cine nu mai functioneaza astazi in ea? - rezultatele vor putea fi vazute cat de curand. Europa nu mai are rabdare cu Grecia si cu tendintele ei de apropiere fata de Rusia si de consolidare, astfel, a Ortodoxiei rasaritene, iar Grecia nu mai are rabdare, mai ales fara bani, cu emigrantii islamisti, asa incat medierea Papei - o solutie de impaciuire, oferita ca 'medie' - pare sa fie varianta cea mai putin rea dintre toate relele. O vor accepta cu incantare mitropolitii greci, care pana acum, din cate stim, au reactionat destul de virulent impotriva anuntatei prezente catolice la apropiatul Sfant si Mare Sinod Panortodox din Creta (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)? O vor accepta, cu incantare, mitropolitii greci care pana acum, din cate stim, au reactionat destul de virulent impotriva politicii de islamizare a tarii (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)?

Intrebarea generala a intregii lumi, ramane: cand vor ceda, odata, grecii, in fata amenintarilor pe care deja de mult timp acesti mitropoliti ortodocsi le intepreteaza, intr-un mod destul de bine justificat, ca pe un atac al occidentalilor, la adresa nationalitatii, traditiei si credintei lor? Europa nu vrea puteri izolate, nu vrea o Ortodoxie puternica, izolata in anumite tari sau zone din Rasarit, ci ea slabind in credinta si, astfel, in putere, vrea diversitate peste tot si in toate. 

Este posibil ca, prin aceasta noua si destul de rapida miscare - trebuie sa tinem cont ca vizita-surpriza a fost anuntata cu foarte putin timp inainte ca ea sa aiba loc, cu accept rapid din partea Patriarhului Ecumenic si a Arhiepiscopului Atenei - Europa sa patrunda prin portile acestei redute a Ortodoxiei, atacata acum si slabita, pentru asta, din toate partile: Grecia.

Iar pentru a gasi raspunsul la toate aceste intrebari, fara a mai avea vreun dubiu, cautam tot printre cuvintele directorului din Vatican, rostite in ultimele ore la radioul catolic (Radio Vatican): "Acțiunile Papei nu sunt politice", a continuat Rev. Lombardi, "ci sunt de natură umană, morală și... RELIGIOASA".

AUTOR analiza-editorial: KSLCatalin (pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe)

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
116
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.08138 sec - PID: 15752