22

Patriarhul Kirill, printre pinguinii Antarcticii (foto) (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 2 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

In urma cu o zi, Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a vizitat Stația Bellingshausen de pe Waterloo Island, din Antarctica.

Avionul care l-a transportat pe Patriarh a decolat după ora 7 dimineața, ora locală, din Punta Arenas, Chile. Acesta este cel mai sudic oraș de pe continentul sud-american și punct de plecare pentru expeditiile in Antarctica.

Prima vizită a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse în Antarctica a avut loc la invitația șefului Expeditiei Rusesti in Antarctica, V. Lukin. In invitația sa - al carei continut a fost semnalat si redactiei noastre - acesta declara:

"În prezent,începem pregătirea pentru celebrarea celor 200 de ani de la descoperirea Antarcticii de catre Expeditia Ruseasca in Sudul Polar (1819-1821), comandată de Faddey F. Bellingshausen și Mikhai P. Lazarev. 

Expeditia a ajuns pentru prima dată pe cel de-al șaselea continent necunoscut, pe 28 ianuarie 1820, iar marinarii ruși au devenit primii oameni de pe planeta noastră care au vazut, descris si cartografiat tinuturile necunoscute. 

Aceasta mare descoperire geografică a permis Rusiei să se afirme ca unul dintre liderii comunității mondiale în explorarea continentului înghețat indepartat.

Pentru exploratorii polari care lucrează la stația ruseasca Bellingshausen astăzi, Biserica Ortodoxă Rusească a Sfintei Treimi, care este o reprezentanta patriarhală, are o mare importanță, fiind ca o mică insulă natala, în acest tinut indepartat al planetei".

"Afland despre intenția dumneavoastră de a vizita America Latină, va invitam din toata inima sa vizitati, dacă este posibil, Stația noastră Bellingshausen, în care compatrioții Vostri lucreaza din 1968. Pentru noi, este deosebit de importanta perspectiva jubileului glorios al descoperitorilor rusi din Antarctica. Cerem sa va rugati ca Primat, pentru toti exploratorii polari ruși care lucrează în Antarctica".

La sosirea sa la stația de Bellingshausen, Sanctitatea Sa a oficiat o slujba de Sfintirea Aghiazmei, in Biserica ortodoxă a Sfintei Treimi, singura biserică staționară din Antarctica.

După aceea, Patriarhul Kirill a oficiat o Slujba de Pomenire pentru odihna sufletelor "slujitorilor morti în acest loc și care au lucrat aici spre slava Patriei-Mama". În timpul explorării Antarcticii, 64 de exploratori polari ruși si-au pierdut viata.

Sanctitatea Sa a fost ajutat de Episcopul Kallistrat de Gorno-Altaysk și Chemal, care a fost primul preot care a slujit stația, după ce s-a construit Biserica Sfânta Treime, în 2004, si de ieromonahul Veniamin (Maltsev), care ii are in grija sa pastorală pe membrii expeditiei rusesti, în prezent.

Cantarile in cadrul slujbelor au fost interpretate de corul eparhiei de Moscova, sub conducerea Pr Serghei Golev. Dupa slujba, Sanctitatea Sa Kirill a tinut o predica, oferind parohiei o icoana a Sfantului Print Vladimir - Intocmai cu Apostolii, in memoria primei sale vizite in Antarctica și, de asemenea, in Biserica Sfânta Treime de aici.

Apoi, Sanctitatea Sa a efectuat un tur al stației. El a avut o discutie cu membrii expediției și cu alti cercetători ai unor expeditii chiliene, chineze și ale altor tari, care au venit să se întâlnească cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Șeful postului, V. Cheberdak, l-a salutat pe Patriarhul Kirill, în numele exploratorilor polari.

Sanctitatea Sa a oferit fiecăruia cate o mica icoana, a aceluiasi sfant, și o colecție de predici.

Sanctitatea Sa Kirill a fost însoțit de membrii delegației oficiale a Bisericii Ortodoxe Ruse, inclusiv de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, șeful Departamentului pentru Relatii Externe Bisericesti al Patriarhiei Moscovei (DECR - cel care ne-a oferit informatia in limba rusa si fotografiile), de Mitropolitul Antonie de Borispol și Brovary, Cancelar al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Episcopul Serghie de Solnechnogorsk, șeful secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; Episcopul Kallistrat de Gorno-Altaysk și Chemal; Episcopul Antonie de Bogorodsk, șeful biroului pentu institutiile din strainatate al Patriarhiei Moscovei; Arhimandritul Filaret (Bulekov), vicepresedinte al DECR; Protopopul Andrei Milkin, șeful serviciul de protocol patriarhal și Pr. Alexander Volkov, șeful serviciului de presă patriarhal.

In 2015, pe Statia ruseasca Bellingshausen existau cinci specialiști sezonieri care lucrau, si opt specialisti anuali. Expediția chiliana "Frei", din Antarctica, se află în imediata vecinătate a stației Bellingshausen.

Ideea de a construi o biserică permanentă în Antarctica, a fost inaintata, în anii 1990, de către șeful Expeditiei Rusesti in Antarctica (RAE), Valery Lukin, și de căpitanul echipei femeilor, Valentina Kuznetova. Ideea a fost susținuta de Patriarhul Alexei al II-lea. Piatra de temelie a fost pusa pe loc.

Biserica a fost proiectata de Svetlana Rybak și construita de Alexander Schmidt. A fost construita din bușteni de cedru si zada, de o echipă de dulgheri din Gorno-Altaysk. Clădirea a fost realizata intr-un an; apoi a fost demontata și transportata cu camioane la Kaliningrad și de acolo în Antarctica, unde a fost reasamblata de către o echipă de 8 oameni, în 60 de zile. Iconostasul din lemn sculptat a fost făcut de meșterii din Dmitrov, de langa Moscova. O casă parohială mică a fost construita în apropiere, pentru cler. 

Soclul viitoarei biserici a fost sfințit în ianuarie 2002. Biserica a fost sfințită și dedicată Sfintei Treimi, pe 15 februarie 2004, de către starețul Lavrei Sfantul Serghie si Sfanta Treimi, Episcopul Teognost de Serghiev Posad, împreună cu clericii și în prezența pelerinilor și binefăcătorilor. 

Biserica Sfintei Treimi este singura biserică care functioneaza permanent în Antarctica.

Ieromonahul Kallistrat (Romanenko), acum Episcop de Gorno-Altaysk și Chemal, care era in acel moment călugăr al Lavrei Sfantul Serghie - Sfanta Treime, a fost primul paroh al bisericii din Antarctica. El a petrecut peste un an pe insulă și a plecat în Rusia în martie 2005.

Din acel moment, calugarii manastirii, ca și cercetătorii, se schimba in fiecare an.


Îndatoririle de preot includ pastorația personalului stațiilor din apropiere, rusesti sau de alte nationalitati, inclusiv pomenirea celor 64 de exploratori polari ruși, care au murit cercetand Antarctica.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Simpatizant "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
116
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.07969 sec - PID: 6961