53
Duminică, 7 februarie 2016, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, a slujit in Parohia Fetești-Oraș, din Protopopiatul Fetești.

În satul Feteşti, exista odata o biserică făcută din lemn, până în 1884, când s-a sfinţit actuala biserică. Nu se cunoaşte când a fost construită vechea biserică, dar se stie cu siguranta ca in aceasta au slujit călugări, menţionaţi în hrisoavele domneşti. Despre vechimea aşezării, Vasile Pârvan scria: „se deduce că trebuie să aibă o existenţă din timpurile cele mai vechi, daco-romană, pe considerentul că Dunărea ca acces de locomoţie între Lichireşti (Călăraşi), Şocariciu (Unirea), Ţâmbureni (Borcea), Futeşci (Feteşti) şi oraşul numit Cetatea de floci (Piua Petrii), care era un centru bine dezvoltat industrial, precum şi drumul ce lega aceste localităţi pe uscat, erau cunoscute de către negustorii ce făceau comerţ cu oraşele de la gurile Dunării: Brăila, Galaţi, Tomis” şi „Dunărea şi acest drum însemnat şi în unele hărţi militare din Rusia de odinioară”.

Oraşul Feteşti, care face parte din Episcopia Sloboziei si Calarasilor, a fost atestat prima dată la 21 aprilie 1528, într-un hrisov prin care voievodul Radu de la Afumaţi dăruia părţi din moşia Feteştilor, Mănăstirii Argeşului.

Dupa o primire calduroasa si traditionala cu paine si sare, din partea celor mai tineri membri ai comunitatii ortodoxe, care aveau sa umple la cateva minute dupa aceea sfantul lacas, in aceasta duminica, in actuala biserica inchinata "Adormirii Maicii Domnului" - dupa cum ne-a marturisit reprezentantul Departamentului Media al Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, Pr. Nicusor Silviu Dascalu - Preasfintitul Parinte Vicentiu a slujit alaturi de Pr. Arhim. Rafail, vicar eparhial, de Pr. protopop Ionuț Costinel Voicu si de parintii consilieri, alti preoţi şi diaconi.

În predica rostita cu aceasta ocazie, Preasfinţitul Parinte Episcop Vincentiu a vorbind despre Pilda Talanților si despre privegherea responsabilă la care ne cheamă Mântuitorul nostru.

Ceea ce ni se mai pare important de amintit, legat de aceasta comunitate istorica, este faptul ca Muzeul Manastirii Slobozia s-a imbogatit prin mai multe artefacte provenite de aici, dintre care cel mai important pare a fi un Octoih (carte bisericeasca) datat din anul 1792.

Cei ce viziteaza parohia, insa, mai pot admira si astazi vechile uşi împărăteşti, din lemn, ramase inca nedatate.

Dupa cum aflam, in continuare, de la Pr. Nicusor Siviu-Dascalu, in aceeasi zi, Preasfinţia Sa a fost invitat de reprezentantii comunitatii locale, bucurosi de prezenta Arhiereului lor in zona, sa viziteze, de asemenea, Parohiile Fetești Gară I și „Sfântul Prooroc Ilie”-Fetești, aflate in imediata vecinatate a frumoasei lor biserici. Departamentul media al Episcopiei a publicat, cu aceasta ocazie, un album foto, pe care va invitam sa-l vedeti dand click aici [http://sf-esc.ro/informatii/12684-slujire-arhiereasca-la-parohia-fete-ti-ora.html?template=slide&height=376] !
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01232 sec - PID: 5713