10

Noaptea Tacuta este aproape pe sfarsite... (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 2 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Noaptea tacuta (The Silent Night) e aproape pe trecute. Aceasta noapte lunga, intinsa - dupa calendarul ortodox - de la Ajunul Craciunului si pana la vremea Botezului Domnului care devine inceputul aratarii lui Hristos in lume - inceputul lucrarii Sale publice, cum spun Parintii Bisericii - incepe sa dispara, treptat, odata cu adancimea Ajunului Bobotezei.

Un articol scris de: KSLCatalin (pornit dupa o idee a unei lucrari pe tema Anului Nou, a Eparhiei Ortodoxe Carpato Ruse)
Sfânta Familie a fost ghidata de un înger și a fugit în Egipt, din cauza dorintei regelui Irod de a-L distruge pe Iisus - chiar inca de pe cand era Prunc. Dupa moartea regelui sangeros, un înger i-a apărut încă o dată lui Iosif, cerandu-i să Ii ia pe Maria și Emmanuel (Cu noi este Dumnezeu) din Egipt. Aceasta a împlinit profeția despre care auzim din cartea Vechiului Testament, in Osea 11: 1: "şi din Egipt am chemat pe fiul Meu". Dumnezeu a fost întotdeauna cu Fiul Său și în orice moment, pe fiecare drum. Putem vedea si simti grija acordată lui Iisus și, cred, fiecaruia dintre noi: "Doamne, cat de frumos trebuie să fie, să ai un înger care să apară și să poti sti unde crede Dumnezeu că ar trebui să merg și cum să ma apar si sa fiu ferit de orice pericol". Toti avem un înger păzitor, și Dumnezeu vorbește cu fiecare dintre noi, sta la fel de aproape de noi, dacă mergem impreuna cu El și Il ascultam. Dar, mergem noi cu Hristos? Mulți oameni se intreaba dacă Dumnezeu mai este cu noi, în lumea de astăzi, numai ca cea mai potrivita intrebare ar fi: "Mai suntem noi cu Dumnezeu?". Mai are El loc sa locuiasca aici, pe pământ, mai mult decat in dimineața de duminică? Biserica nu este numai această clădire, ci si tu si eu, care trebuie sa purtam mesajul Lui atunci când iesim din sfantul lacas. Aceasta este Biserica vie! Și, ne întrebăm de ce Biserica nu crește tot timpul! Ne purtam noi astfel incat viețile noastre sa împărtășeasca mesajul Nasterii lui Hristos - Hristos se naște, Hristos Invie - și sa demonstreze ca Dumnezeu este cu noi? Strigam si cantam noi: Cu noi este Dumnezeu - prin stradania noastra de a îndeplini voia Lui, oprindu-ne si cerandu-I sa faca El voia Sa cu noi, să ne călăuzească, și încercam să auzim noi glasul Lui în inimile noastre?

Ca viața nu este lipsita de pericole atunci când trăim in credința noastră, am vazut-o, intre timp, si in viața Sfantului Ștefan, intaiul martir. Cu toate acestea am văzut ca, înainte de moartea sa, când a privit în sus, a vazut slava lui Dumnezeu prin Cerurile deschise, și pe Fiul Omului stând în picioare de-a dreapta lui Dumnezeu:
54. Iar ei, auzind acestea, fremătau de furie în inimile lor şi scrâşneau din dinţi împotriva lui.
55. Iar Ştefan, fiind plin de Duh Sfânt şi privind la cer, a văzut slava lui Dumnezeu şi pe Iisus stând de-a dreapta lui Dumnezeu.
56. Şi a zis: Iată, văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu!
57. Iar ei, strigând cu glas mare, şi-au astupat urechile şi au năvălit asupra lui.
58. Şi scoţându-l afară din cetate, îl băteau cu pietre. Iar martorii şi-au pus hainele la picioarele unui tânăr, numit Saul.
59. Şi îl băteau cu pietre pe Ştefan, care se ruga şi zicea: Doamne, Iisuse, primeşte duhul meu!
60. Şi, îngenunchind, a strigat cu glas mare: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta! Şi zicând acestea, a murit" (Faptele Sfintilor Apostoli 7)!

A-ti pierde credinta, este un pericol mai mare decat a-ti pierde viața. Să incepem de astazi, sa ne ridicam si să mergem împreună cu Hristos, pentru ca Dumnezeu este Cel ce vindeca lumea aflata in durere, El este puterea sfinților și a martirilor, și Viața. El este Pacea celor care s-au distantat atât de mult de aceasta lume, și El ne oferă tuturor Impărăția! Ne-am alaturat noi, Lui, la chemarea din Egipt, indiferent de care ar fi Egiptul nostru? L-am urmat noi pe Domnul, în Nazaret, sa crestem cu el în trup și duh?

Sfantul Apostol Pavel - cel care s-a numit inainte Saul, si care apare in fragmentul biblic de mai sus - vrea sa ne ajute in acest sens, prin Epistola sa către Galateni (1):
11. Dar vă fac cunoscut, fraţilor, că Evanghelia cea binevestită de mine nu este după om;
12. Pentru că nici eu n-am primit-o de la om, nici n-am învăţat-o, ci prin descoperirea lui Iisus Hristos.
13. Căci aţi auzit despre purtarea mea de altădată întru iudaism, că prigoneam peste măsură Biserica lui Dumnezeu şi o pustiiam.
14. Şi spoream în iudaism mai mult decât mulţi dintre cei care erau de vârsta mea în neamul meu, fiind mult râvnitor al datinilor mele părinteşti.
15. Dar când a binevoit Dumnezeu Care m-a ales din pântecele mamei mele şi m-a chemat prin harul Său,
16. Să descopere pe Fiul Său întru mine, pentru ca să-L binevestesc la neamuri, îndată nu am primit sfat de la trup şi de la sânge,
17. Nici nu m-am suit la Ierusalim, la Apostolii cei dinainte de mine, ci m-am dus în Arabia şi m-am întors iarăşi la Damasc.
18. Apoi, după trei ani, m-am suit la Ierusalim, ca să-l cunosc pe Chefa şi am rămas la el cincisprezece zile".

El ne-a împărtășit pe ce drum, gresit, se aflase personal. Pavel le vorbește galatenilor și noua, astazi, despre drumul pe care mergea odată. Cu doar cateva zile in urma, auzisem o prima referire la calea sa teribila. Pavel fusese un persecutor al Bisericii! Când Stefan a fost martirizat, am auzit cum, la acel moment, Saul (cel ce avea sa devina Sfantul Apostol Pavel) pazea hainele celor care il ucideau cu pietre pe Ștefan. Cu toate acestea, aici vedem ce poate face Hristos cu noi, indiferent de drumul pe care ne aflam, bun sau rau, și de cât de departe pe acest drum ne aflam!

Ca ortodocși botezați, am jurat să murim față de vechiul nostru sine și sa ne reînnoim la iesirea din apa Botezului și sa ne imbracam cu Hristos! Apostolul Pavel a răspândit mesajul lui Hristos in cea mai mare parte a țărilor și a convertit cei mai mulți oameni din istorie. Aceasta nu s-a datorat propriei sale puteri, ci el renuntand la voința sa, murind fata de sine, I-a permis lui Hristos să trăiască în el. El i-a permis lui Hristos să crească în el. Pentru că, înainte de aceasta, cel care fusese Pavel, era impotriva lui Dumnezeu, sau mai degrabă lupta cu Domnul, rezistand cu cerbicie alaturi de evreii care n-au vrut sa asculte înțelepciunea lui Ștefan, înainte de a-l ucide:
51. Voi cei tari în cerbice şi netăiaţi împrejur la inimă şi la urechi, voi pururea staţi împotriva Duhului Sfânt, precum Şi părinţii voştri, aşa şi voi!
52. Pe care dintre prooroci nu l-au prigonit părinţii voştri? Şi au ucis pe cei ce au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept, ai Cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum,
53. Voi, care aţi primit Legea întru rânduieli de îngeri şi n-aţi păzit-o! (Faptele Apostolilor 7)

Când păcătuim, noi opunem rezistenta acestei lucrari, acestei cresteri a noastre impreuna cu Hristos, pe care o primim din lumina soarelui duhovnicesc atât de necesara sufletelor noastre. Ce este aceasta lumina a soarelui duhovnicesc, de care avem nevoie? Întrebarea mai exacta este, nu "ce este", ci "Care este"? Care altcineva decat Soarele Dreptății? Numai cu Hristos vom creste asa cum trebuie și numai cu El inimile noastre vor fi cu adevărat hrănite, asemenea Sfantului Apostol Pavel:
14. Şi noi toţi căzând la pământ, eu am auzit un glas care-mi zicea în limba evreiască: Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti? Greu îţi este să loveşti în ţepuşă cu piciorul (Faptele Apostolilor 26).

Deci, noi știm ce trebuie să facem. Biletele pentru vacantele de Craciun, de Anul Nou, pentru concediile de "refacere", de multe ori prelungite pana dupa Boboteaza, au fost comercializate si in acest an, ca de fiecare data, pentru a goli portofelele noastre, pentru a da cat mai mulți bani pentru "refacerea", reconfortarea noastra, prin sali de sport, de recreere, de distractie - toate ca exercitii executate in numele vietii seculare, care comemorează pur si simplu schimbarea timpului. Numai că aceste metode de recreere nu sunt singura noastra alegere. O sanatate mai buna si grija fata de trupurile noastre sunt lucruri bune, dar ce vom face cu ele? Se poate ca Pavel sa fi fost mai sanatos, atunci când Sfântul Ștefan era ucis in fata lui. Singura recreere de an nou, de start, care sa aiba efecte veșnice, tine de relația sufletului nostru cu Dumnezeu. In fiecare zi, trebuie sa traim o Zi a Îndrăgostiților (Valentine's Day) între noi și Hristos. El ne dăruieste mult mai mult decât o cutiuta de bomboane din ciocolata. A fost întunecat în această dimineață? A adus soarele, lumina pentru această nouă zi, din nou? I-ai mulțumit pentru asta? Ii multumim noi lui Dumnezeu pentru că ne bucura? Ii mulțumim noi pentru ca ne putem ruga liberi? Ii mulțumim lui Dumnezeu pentru aceasta frumoasa Biserică?

Noul an trebuie sa insemne o provocare pentru fiecare persoana botezata ortodox si pentru intreaga Biserica a Mântuitorului, de a capata mai multa sfintenie. Cu siguranta ati văzut prin tot soiul de reviste, prin reclamele din statiile de metrou, de peste tot, fotografii ale unor oameni care au respectat anumite diete. Ce s-ar intampla daca am avea un aparat foto cu un obiectiv duhovnicesc si le-am putea vedea inimile? Ar mai arata ei la fel de sănătosi ca în fotografie? Ar arata, oare, mai rău? Trecerea intr-un nou an ne face să aruncam o privire catre inimile noastre și să ne întrebăm: cum as putea sa-L invit pe Hristos să rămână cu mine, în acest nou an? Ii ofer inca paie și staulul boului și măgarului, sau ii dau haina mea? Ii ofer o masa? Este loc în casa mea pentru El, în mijlocul averii si bogatiilor mele? Hristos este cea mai mare comoara și, oricat ai imparti-o, nu se epuizeaza. Dacă ne gândim la această provocare, auzim imediat cuvintele unui calugar din Muntele Athos, care a fost canonizat recent de Biserica noastră. El a spus:
"Este o mare arta sa reușesti sa-ti sfintesti sufletul. Poti deveni un sfânt, oriunde. Poti deveni sfânt în piața, dacă vrei; la locul tau de munca, oricare ar fi el. Poti deveni sfânt prin blândețe, răbdare și dragoste. Pune un nou început în fiecare zi, cu o noua hotarare, cu entuziasm și iubire, cu rugăciune și tăcere - nu cu teama care iti da dureri în piept" (Sfantul Porfirie).

Lumea este foarte nerăbdătoare astăzi, aleargă ba dupa un lucru, ba dupa altul. Cu rugăciune și tăcere, cu răbdare și cautarea lui Dumnezeu, vom descoperi o Pace care este dincolo de înțelegerea noastra, si care nu vine de la lume, ci de la Dumnezeu. Odata cu profunzimea ajunarii Bobotezei, Noaptea Tacuta (The Silent Night) e aproape pe sfarsite. Fie ca Hristos să ne binecuvânteze pe fiecare dintre noi, cu pacea Sa, prin acest nou Botez Domnesc, in acest nou an, și sa-I oferim lui Hristos casele si inimile noastre, pentru ca El sa intre si sa ramana in ele liber, pentru a ni Se oferi pe deplin. Amin.

Un articol scris de: KSLCatalin (Astazi, 5 ianuarie 2016 - adaptat si inspirat dupa o idee a unei lucrari pe tema Anului Nou, a Eparhiei Ortodoxe Carpato-Ruse). ARTICOLUL se inscrie int-un ciclu mai amplu, semnat KSLCatalin, cuprinzand:

LA MULTI ANI!
 - Lacasuri Ortodoxe - 

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
45
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Ai un site ortodox? Promovează-l aici.
Nu ai un site ortodox pentru tine si comunitatea ta? Creează unul aici.
Creează și Promovează

π 0.12261 sec - PID: 25955