10

Comentand pe marginea eforturilor de împiedicare a celebrarii Zilei Republicii Srpska in Bosnia și Herțegovina, Patriarhul sârb Irinej a subliniat importanța unitatii sârbe la nivel politic, pe această temă.

În numele Bisericii Ortodoxe Sârbe, Patriarhul si-a exprimat dezamăgirea fata de decizia Curții Constituționale a Bosniei și Herțegovinei de a interzice celebrarea Zilei Republicii Srpska pe 9 ianuarie.

"Nu pot să înțeleg cum o data istorica, de formare a Republicii Srpska, este acum discutata și se vrea o schimbare sau o înlocuire a ei. Acest eveniment a avut loc în acea zi, asa incat aici se oprește orice discuție" - a declarat Patriarhul, într-o conversație cu reprezentanți din media (RTRS).

De asemenea, el a amintit că in această zi, conform calendarului Iulian, este sărbătorit inclusiv Arhidiaconul si Intâiul Mucenic Ștefan.

Inițiatorul interdicției de celebrare a acestei zile este reprezentantul musulmanilor bosniaci la Președinția Bosniei și Herțegovinei, Bakir Izetbegovic. In Bosnia si Hertegovina majoritatea este musulmana. Majoritatea in Republika Srpska este crestin-ortodoxa sarbeasca.

La rândul său, Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat că, în ciuda deciziei Curții Constituționale a Bosniei si Hertegovinei, în anul care vine, această sărbătoare va fi celebrata chiar mai solemn decât înainte.

Republica Srpska (insemnand Republica Sarba) a fost proclamată în anul 1992, fiind in prezent una dintre cele două entități care compun Bosnia și Herțegovina modernă. Cealaltă entitate este Federația Bosniei și Herțegovinei.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
141
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.10345 sec - PID: 31081