5

TEROARE - un editorial de KSLCatalin (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 2 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

În ultimul timp, auzim din ce în ce mai mult vorbindu-se despre terorism. Terorismul nu este nimic altceva decat o lipsă a culturii, a credinţei, a valorilor umane. Un terorist nu poate fi decât un ins dezumanizat. Nimeni nu poate teroriza o altă persoană sau un grup de persoane, sau o ţară, dacă nu are plăceri sadice, dacă nu lucrează în slujba răului, indiferent de cauzele sau de scopurile pe care le urmăreşte şi care, astfel, îl dezumanizează. Printre principalele cauze ale terorismului de astăzi, pe lângă "revoluţia" împotriva culturii şi a valorilor morale şi umane reale, se numară lipsa de credinţă. Ceea ce astăzi se numeşte, pe ici-colo revoluţie, nu este nimic altceva decât răzvrătire, o revoluţie a răului - o răzvrătire împotriva binelui, a frumosului, a luminii, a credinţei, a valorilor umane şi a culturii, a liniştii şi păcii, a respectului faţă de celălalt şi a bunei cuviinţe, a ordinii, a educaţiei - rezultatul unei pregătiri în care s-au investit bani mulţi, timp de mai multe decenii.

Răzvrătirea de factură extremistă a fost prezentată şi este încă promovată în mass-media comercială, în modelele politice şi, pe rând, a ajuns să îşi facă loc în toate mediile. Acesta este terorismul. El este o caracteristică generală a societăţii de astăzi şi o putem remarca uşor în comportamentul şi chiar pe chipurile celor de lângă noi. Este răzvrătirea împotriva lui Dumnezeu, este manifestarea întunericului şi a morţii (vezi Halloween). Egoismul exacerbat, fuga dupa bani şi după poziţii înalte care să satisfacă propria mândrie, se impun în societatea de astăzi. Dumnezeul-ban a luat locul adevăratului Dumnezeu. Majoritatea slujeşte şi jertfeşte acestui zeu, nu după necesităţi, ci cu plăcerea sadică de a-l vedea pe cel de lângă el, căzut. Totul se îndreaptă dinspre ascensiunea râvnită altădată, dinspre evoluţia omului, spre cădere, spre involuţie. Sadismul persoanei umane de astăzi, al fiecarei persoane a societăţii noastre, recomandă distrugerea aproapelui pentru "ascensiunea" proprie. Concurenţa, care alatădată presupunea creştere, ascensiune proprie, efort, calităţi superioare, astăzi se traduce prin barbarie, prin brutalitate şi sadism, prin prăbuşirea şi îngroparea celui de lângă tine. O răzvrătire împotriva valorii, dirijată prin non-valoare: banul...

Terorismul este de mult timp prezent între noi şi l-am cultivat cu toţii, sub diferite forme: există oameni care îşi terorizează cu zâmbetul pe buze vecinii, fie că-şi iau câini care latră insuportabil (nu pentru pază, ci din sfidare şi aroganţă), fie că-şi cumpără staţii de amplificare de la care muzica să urle la maximum (nu pentru că le-ar plăcea muzica, ci din sfidare şi aroganţă), fie că-şi iau o maşină mai mare decât a altora (nu pentru că le-ar trebui, ci doar din sfidare şi aroganţă), fie că blochează o întreagă şosea (ocupând-o, practic, cu forţa) doar pentru ca el vrea să meargă (încet) pe banda de cea mai mare viteză, fie că îneacă în fum un sat întreg... Terorismul este practicat în masă, iar astfel de terorişti întâlneşti la tot pasul, fără a mai depinde, măcar, de ceea ce mai înţelege lumea astăzi prin 'credinţa omului'. Omul de azi trăieşte într-o permanenţă răzvrătire. "Credincios" sau necredincios, nu mai contează unde se laudă cu maşina lui, în faţa bisericii sau în faţa blocului, nu mai contează unde se laudă cu noua sa haină de blană (în biserică, sau între colegi).

Cultura înfăţişărilor hâde şi pline de tatuaje, a schimonoselilor voite, ca repulsie faţă de frumos şi natural, începe astăzi să-şi spună cuvantul. A fi rău a devenit de mult trandy - la modă, chiar şi pentru mulţi dintre cei care se credeau în Biserică. Bunătatea devine slăbiciune. Respectul faţă de alţii devine slăbiciune. Arta devine slăbiciune. Educaţia a ajuns slăbiciune. Credinţa este slăbiciune... lucruri de care începe să-ţi fie ruşine.

Experimentăm moda în care cel mai rău învinge. Teroriştii remarcabili de astăzi nu sunt nimeni alţii decât cei ridicaţi din rândul tinerilor care şi-au dorit dintotdeauna ca ei să devină "cel rău", răzvratiţii cei mai mari: cel mai tare dintre cei tari, cel mai dur dintre cei duri. Fruntea societăţii se aşeaza mereu în faţă, iar reprezentanţii ei se ridică dintre noi. Îi votează şi-i susţine, astăzi, tocmai terorismul inconştient din noi.

Şi s-a întristat Dumnezeu, când a văzut cum arăta templul pe care L-a zidit în noi:

"De va strica cineva templul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe el, pentru că sfânt este templul lui Dumnezeu, care sunteţi voi" (1 Corinteni 17).

"Şi, intrând în templu, a început să dea afară pe cei ce vindeau şi pe cei ce cumpărau în templu, iar mesele schimbătorilor de bani şi scaunele vânzătorilor de porumbei le-a răsturnat. Şi nu îngăduia să mai treacă nimeni cu vreun vas prin templu. Şi-i învăţa şi le spunea: Nu este, oare, scris: «Casa Mea casă de rugăciune se va chema, pentru toate neamurile»? Voi însă aţi făcut din ea peşteră de tâlhari" (Marcu, 11; 15-17).

Să trecem de la răzvrătire, la adevarata revoluţie, care se află doar în Biserică, şi să redevenim templul curat al lui Dumnezeu, curăţindu-ne pe noi înşine de mizeria banului şi a răutăţii, pentru a face din noi lăcaş al rugăciunii dintru început.

Un editorial de: KSLCatalin

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
127
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.09213 sec - PID: 15845