11

Într-un interviu acordat publicatiei rusesti Pravoslavie, in Chambesy - Elvetia, Arhiepiscopul Mark de Berlin și Germania, din Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Granitelor, președinte al Comisiei de Drept Canonic a Conferintei Inter-Sinodale. si-a exprimat opinia, privind modul de trai și de educare a copiilor, intr-o lume pătrunsă de spiritul anti-creștin:


- Domnule, sunteți președintele Comisiei de Drept Canonic a Conferintei Inter-Sinodale. Astăzi, ne place să vorbim, aproape tuturor, despre drepturile noastre, dar să ne respectam si obligatiile cam uitam de obicei. Care mai sunt obligațiile noastre?

- Există o obligație - să fim crestini-ortodocsi. În fiecare zi, nu doar sâmbăta și duminica. În orice moment. Astfel ar trebui sa ne exprimam credinta, peste tot și în intreaga viața.

- Vremurile sunt diferite, perioadele de timp difera unele de altele. Ce este caracteristic timpului nostru? Care sunt provocările serioase, în opinia dumneavoastră, cu care creștinii se confrunta astăzi?

- As aminti, mai presus de toate, problemele legate de educația tinerilor. Astăzi, multe lucruri au indus un spirit neortodox in viețile noastre, cu care fiecare copil vine în contact, și asta deja din primii ani ai vieții sale. Biserica și părinții trebuie, desigur, sa-si protejeze copiii, de acestea. Dar, protecția nu este suficienta, trebuie să le dam, de asemenea, ceva pozitiv si bun. Este nevoie ca, de la o vârstă fragedă, copiii să participe la Tainele Bisericii, să fie conștienți, sa-si poata marturisi natura lor speciala. 

Noi suntem creștini, nu suntem din lumea aceasta. Și nu trebuie să ne adaptam lumii acesteia. Da, trăim în această lume, dar trăim conform noțiunilor noastre, conform legilor noastre. Copiii noștri trebuie să înțeleagă valoarea credinței lor, știind că au ceva special, pe care alții nu-l au. Copiii de școală se confruntă, foarte acut, cu lumea, in opozitie cu ea, mai ales aici, în Occident, unde intr-o clasa de scoala poate exista un singur copil ortodox. Acesta, desigur, este obligat să-și apere pozițiile. Dar, pentru asta, el trebuie să fie conștient de originalitatea sa, de particularitatea sa. 

El trebuie sa stie că creștinul nu poate acționa ca toți ceilalți, nu poate crede ca toată lumea, nu poate face ce fac colegii săi. El trebuie să înțeleagă că credința lui este prețioasa, că el are ceva special, pe care alții nu-l au. 

Singura participare la Taine il ridică peste nivelul general. Chiar programul său, care începe cu rugăciunea de dimineață și se incheie cu rugaciunea de seară, nu este ca al altora. Și, atunci când copilul devine conștient de acest lucru, va putea trai în liniște. Dar, daca nu devine constient de asta, el va fi deprimat în mod constant, sau pur și simplu se va topi în masa. Asa se intampla cu toti, merg dupa valul celorlalti, este o caracteristică a tinerilor din orice țară, nu doar din Occident. A ceda acestui val, este foarte periculos pentru creștinul ortodox, pentru că isi poate pierde cu ușurință personalitatea, autenticitatea. 

Și numai atunci când va înțelege de ce avere dispune: credința ortodoxă, tradiția Bisericii Ortodoxe, isi va putea trăi viața. Iar in Occident, aceasta situație se complică si prin alte lucruri: nationalitate, limba etc. Astfel, viața da nastere, pentru tânăra generație, la întrebări deloc simple. Dar, este important ca ea sa cunoasca răspunsurile corecte.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
92
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.11409 sec - PID: 30268