2

In cele din urma, la 14 de ani de la tragedia din 11 decembrie 2001, din New York (Ground Zero), a inceput construcția Centrului Memorial Național, inclusiv reconstructia Bisericii Ortodoxe Grecesti cu hramul Sfantul Nicolae. Actiunea constituie rezultatul mai  multor ani de eforturi din partea Arhiepiscopiei grecești din Statele Unite, apartinand Patriarhiei Ecumenice, care a reusit sa depaseasca opoziția din partea autorităților (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Este demn de menționat faptul că noua biserică nu este deloc asemănătoare cu cea care a fost construita în 1916 de către un grup de imigranți din Grecia, distrusa pe 11 septembrie 2001 sub ruinele Turnurilor Gemene.

Proiectul noului centru memorial a fost creat de celebrul arhitect spaniol Santiago Calatrava. Pe 28 august a avut loc prima transa de turnare a betonului. La începutul lunii septembrie a început deja montarea cofrajelor bisericii, care va avea o formă circulară. Construcția va dura doi ani.

Biserica, ale cărei costuri de construcție va ajunge la 35 milioane $, va fi imbracata in marmură albă, provenita dintr-o cariera din Muntele Penteli, din apropierea Atenei. Este marmura din care a fost construit Parthenon-ul.

În 2001, parea ca această bisericuță inchinata Sfântului Nicolae va fi reconstruita mai ușor, dar s-a dovedit că acest proiect a fost mult mai complex. În plus, biserica are o misiune specială: 


"Scopul ei principal, este acela de a deschide o fereastră spre eternitate", a declarat Arhiepiscopul Dimitros, lider al Arhiepiscopiei grecești a Patriarhiei Ecumenice, din America.

În ultimii ani, proiectul de reconstructie a bisericii a fost infranat de conflictele dintre Arhiepiscopia Greacă a Americii și Autoritatea Portuară din New York și New Jersey.

Motivul a fost acela că autoritățile au intentionat să folosească terenul situat pe strada Cedar, acolo unde s-a aflat biserica veche, pentru instalarea unei parcari subterane. Ideea a fost urmata de intentia de a se construi, pe acelasi loc, un centru de cult musulman (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Cu toate acestea, Arhiepiscopul a cautat să obțină despăgubiri pentru acest teren.

Intre timp, au fost depuse 13 proiecte arhitecturale. Arhiepiscopul Dimitrios a spus că proiectele ar trebui să fie "cu adevărat ecleziale și în același timp contemporane, în conformitate cu noul centru de afaceri" din zona. 

Comitetul ad-hoc a selectat în unanimitate proiectul domnului Calatrava, mentionand ca proiectul prezinta influente puternice din partea vestitei Catedrale Hagia Sophia (Sfanta Sofia) din Constantinopol.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01139 sec - PID: 20917