15

Omul de afaceri greco-rus Ivan Savvidis a făcut o ofertă generoasă poporului turc. Președintele Federatiei Autonome Naționale-Culturale a Grecilor din Rusia a declarat, astfel, că va finanța construirea unei moschei în Trabzon, in schimb cerand ca Biserica istorica Sfanta Sofia (Hagia Sophia) din oraș sa fie returnata Patriarhiei grec-ortodoxe.

Într-un interviu acordat postului de radio de stat grecesc ET-3, Savvidis a spus că este "gata sa construiasca o noua moschee în Trabzon și sa o predea municipalitatii orașului, în schimbul revenirii Bisericii Hagia Sophia din Trabzon la statutul anterior, de biserica".

Hagia Sophia este situata în orașul Trabzon, în partea de nord-est a Turciei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Aceasta datează din secolul al XIII-lea, pe când Trabzon era capitala Imperiului din Trapezunt. Aceasta a fost inițial construita pentru a funcționa ca biserica grec-ortodoxa, în secolul al XIII-lea. Cu toate acestea, după ce orașul a fost cucerit de Imperiul Otoman, în 1461, ea a fost transformata în moschee. În 1964, Hagia Sofia a fost restaurata și repartizata Ministerului Culturii și Turismului, pentru a fi redeschisa ca... muzeu.

Savvidis a călătorit recent in Trabzon, pentru a vizita Manastirea Sumela, la Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Savvidis, actionarul majoritar al echipei de fotbal PAOK din Grecia, a participat la Sfânta Liturghie oficiata de Patriarhul Bartolomeu in aceasta manastire (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), fundatia acestuia sprijinind financiar transmisiunea in direct (live) a Sfintei Liturghii.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
112
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.08458 sec - PID: 16533