12

Republica Srpska (RS) va răspunde în mod corespunzător, în cazul în care autoritățile din Bosnia și Herțegovina (BiH) și țările occidentale refuză să recunoască rezultatele votului RS, conform șefului Aliantei Democrate a Poporului (DNS), care a facut o declaratie, ieri, pentru Sputnik.

În luna iulie, parlamentarii din regiunea sârbă autonomă a Bosniei au sustinut in majoritatea lor propunerea Președintelui Republicii Srpska, Milorad Dodik (foto), de a organiza un referendum privind autoritatea instanțelor naționale ale BiH asupra sârbilor.

Votul a venit la o zi după ce diplomați de top din Bosnia, reprezentând Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, i-au avertizat pe liderii sârbi că referendumul propus ar fi "o amenințare directă la adresa suveranitatii și securitatii" și nu va fi recunoscut.

"În cazul în care se va desfășura un referendum și nu este recunoscut de către autoritățile din Bosnia și Herțegovina și de țările occidentale, RS va avea un răspuns adecvat, de asemenea", a spus Spomenka Stevanovic.

Bosnia și Herțegovina este formata din două entități autonome: Federația Bosnia și Herțegovina și Republica Srpska. În 1990, o dezbatere semnificativă a avut loc, dacă să rămână cu Republica Federală Iugoslavă, o alegere favorizata în rândul sârbilor, sau să fie independenta, idee favorizata printre bosniaci și croați.

Proclamarea independenței Bosniei, din 1992, a venit cu prețul unui război brutal, în care sârbii au luptat împotriva musulmanilor și croaților, cu pierderi mari de vieti omenesti (100.000).

Acordul de la Dayton, care a încheiat razboiul inter-etnic din 1992-1995, din Bosnia, a dus la crearea Republicii Srpska și a Federației musulmane croate.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
132
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.06167 sec - PID: 31081