10

  "Intr-un dialog de iubire", cu PF Parinte Patriarh Daniel   

     Potrivit Invataturii crestinilor, "roadele adevarurilor de credinta sunt roadele Duhului Adevarului; ele se vad In viata credinciosilor" si acestea sunt exact "criteriile dupa care se verifica trairea corecta a dreptei credinte" afirma Preafericitul Parinte Daniel in prelegerea sa festiva, sustinuta la Universitatea “Eftimie Murgu”, in ziua de 13 septembrie 2010.

   "Prin credinta – ca legatura vie a crestinilor cu Hristos – se dobandeste Inca din viata pamanteasca o bucurie negraita si preaslavita, ca pregustare a mantuirii sufletului si a vietii vesnice" – continua Patriarhul Romaniei, in cadrul aceleiasi prelegeri.

   Cuvantul a fost ocazionat de decernarea titlului academic de Doctor Honoris Causa al Universitatii “Eftimie Murgu”, din Resita, judetul Caras Severin.

   In alocutiunea sa, Intaistatorul Bisericii Ortodoxe Romane a atras atentia, de asemenea, asupra relatiei dintre credinta si bucurie: "fiecare adevar de credinta trait este un temei pentru bucuria crestina, Inteleasa ca roada a harului In sufletul omului credincios(…) [iar] forma cea mai vie de manifestare a credintei ca viata In Hristos si In Sfantul Duh, orientata spre Inviere, este bucuria."

   Explicarea clara a acestei descoperiri a bucuriei, a fost continuarea acestui mesaj, prin punctarea "primelor cuvinte pe care le-a rostit Hristos Cel Inviat catre femeile mironosite, In ziua Invierii Sale" si a indemnurilor cantarii Fericilor, prezentate in mod inspirat aici ca un "intreg program spiritual": Bucurati-va!

   Preafericitul Parinte Daniel tine sa concluzioneze, garantand totodata ca "bucuria crestina este In mod esential simtirea prezentei iubitoare a lui Hristos Cel Inviat In viata omului credincios", indicand astfel marturisirea unei atitudini pe care credinciosii de multe ori se tem sa o manifeste.

   Asadar, bucuria crestinului este bucuria lui Hristos prezenta In cei care-L iubesc pe El. Iar forma cea mai intensa de cultivare a prezentei iubirii si bucuriei lui Hristos In viata crestina este rugaciunea. “Bucurati-va pururea! Rugati-va neIncetat! Dati multumire pentru toate, caci aceasta este voia lui Dumnezeu, Intru Hristos Iisus, pentru voi” (I Tesaloniceni 5, 16-18).

   Si, mai ales, sa nu uitam: "Invataturile de credinta exprima ce a facut Dumnezeu pentru noi si cum trebuie sa-I raspundem noi lui Dumnezeu… Intr-un dialog de iubire".

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
130
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.12603 sec - PID: 13818