13

Lectie de catehism administrativ

Publicat în urmă cu 7 ani, în Lonews, de lacasuriortodoxe

Despre iubirea "patriotica", ilegala, nestatutara sau cel putin ignoranta, cu Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

   "Patriarhia Romana considera ca unele atitudini emotionale de simpatie si solidaritate fata de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nicolae al Banatului se explica si prin faptul ca opinia publica nu cunoaste In detaliu modul de functionare administrativa statutara a unui Centru eparhial si necesitatea aplicarii hotararilor Consiliului eparhial semnate de Chiriarhul (conducatorul) eparhiei." – sustine in mod pedagogic Biroul de Presa al Patriarhiei Romane, si cel putin surprinzator, prin modul in care incearca sa isi explice, personal (desi institutional), dragostea credinciosilor fata de unul dintre cei mai mari Ierarhi ai lor aflati inca in viata.

   Comunicatul emis de Biroul de Presa continua cu o serie de explicatii de tip catehetic "administrativ-statutar", pentru a demonstra totusi, intr-un final, ca, la randul lor, semnatarii acestuia inteleg in mod clar problema care statea la baza discutiilor, afirmand: "Sfantul Sinod, la proxima sa sedinta de lucru, daca va constata ca situatia de la Centrul eparhial Timisoara s-a schimbat In bine, Isi va schimba si el hotararea recenta".

   Comunicatul, deci, mai precizeaza:

   "De asemenea, nu se Intelege suficient faptul ca dreptul de semnatura al Chiriarhului pe hotararile definitive ale Consiliului eparhial implica si datoria respectarii propriei semnaturi sau responsabilitatea aplicarii hotararilor semnate.

   Daca problemele unei eparhii pot fi rezolvate In mod statutar-administrativ de catre Centrul eparhial, nu mai este nevoie de interventia expresa a Sfantului Sinod sau a Patriarhiei Romane. Sfantul Sinod, prin hotararile luate, nu urmareste sa creeze tulburari In eparhii, ci Incearca sa aplaneze conflicte si sa Inlature tulburari deja existente ca urmare a unei crize de autoritate sau de disfunctionalitate administrativa a Centrului eparhial In rezolvarea problemelor locale.

   In consecinta, cheia rezolvarii problemelor de la Centrul eparhial Timisoara se afla tot acolo, iar nu la Bucuresti. In acest sens, ca urmare a recentei hotarari a Sfantului Sinod, se constata deja primele semne pozitive de restabilire a disciplinei administrative statutare la Centrul eparhial Timisoara. Acestea dau sperante ca Sfantul Sinod, la proxima sa sedinta de lucru, daca va constata ca situatia de la Centrul eparhial Timisoara s-a schimbat In bine, Isi va schimba si el hotararea recenta."

   In incheiere, recunoscand o noua forma de "patriotism local" (prin demonstrarea sus si tare a dragostei fata de un Arhiereu), dupa reafirmarea independentei eparhiale fata de Patriarhie, Biroul de Presa atrage atentia asupra faptului ca nu dispune de timpul necesar rezolvarii unor astfel de probleme, intrucat altele sunt prioritatile actuale ale "Bucurestiului". Mirenii si clericii trebuie sa rezolve problemele, desi, doar atat cat li se permite "statutar-administrativ":

   Intrucat Patriarhia Romana are multe alte probleme bisericesti de rezolvat, recomandam timisorenilor, clerici si mireni, sa coopereze mai mult pentru a rezolva pe plan local problemele bisericesti locale. Solidaritatea patriotica locala trebuie completata cu responsabilitatea institutionala pentru lucrarea spirituala si pastorala a Arhiepiscopiei Timisoarei.

Pe aceeasi tema:

Comunicat de presa al Arhiepiscopiei Timisoarei: IPS dr. Nicolae Corneanu, in prezent avand probleme de sanatate, "este Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului"

IPS Nicolae Corneanu: "No comment! Ce-o vrea Dumnezeu!"

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
87
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.09213 sec - PID: 9294