11

BOR vede TOB (Media Scai)

Publicat în urmă cu 7 ani, în Lonews, de lacasuriortodoxe

"Afland" ieri, 16 iunie 2011, despre cea de-a… XI-a editie a Targului International de Obiecte Bisericesti, organizata in Bucuresti (16-18 iunie 2011) chiar in Sala Palatului (fara sa fie pentru prima data prezent atat de aproape de Dealul Patriarhiei), Biroul de Presa al Patriarhiei Romane reactioneaza, avertizand printr-un comunicat de presa ca Targul la care chiar clericii si unii arhierei ai BOR participau, incepand din 2007 (editia I), este unul ilegal.

   Prin urmare, prevestind practic o intrare in forta a Politiei (greu sa nu se autosesizeze, dupa acest comunicat), si perspectiva unor procese de recuperare a prejudiciilor (o cale parcursa de reprezentantii Bisericii si in alte cazuri: producatori sau expozanti de icoane, edituri care au tiparit carti de cult etc), cu organizatorul Media Scai, Biroul de Presa al Patriarhiei Romane ne informeaza despre neintelegerile din prezent (intrucat pana in acest an Targul a functionat fara vreo reactie) dintre Patriarhia Romana si aceasta "agentie de organizare evenimente":

   "In legatura cu organizarea la Bucuresti In zilele de 16 – 18 iunie 2011 a Targului de Obiecte Bisericesti, precizam urmatoarele:

   Potrivit art. 1 din Legea nr. 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult, „cultele au, In exclusivitate, dreptul de producere si valorificare a obiectelor si vesmintelor de cult, precum si de tiparire a cartilor de cult, a celor teologice sau cu continut bisericesc, necesare practicarii cultului”."  

   In consecinta, persoanele fizice si juridice, altele decat cultele, care produc si comercializeaza obiecte de cult ortodoxe, inclusiv la targuri si expozitii, fara acordul scris al Bisericii Ortodoxe Romane (art. 2 din Legea 103/1992), Incalca legislatia In vigoare."

   Cu toate acestea, insa, Patriarhia se abtine sa precizeze ce masuri vor fi luate, rezumandu-se  sa incheie comunicatul prin formularea unor scuze prin care sa justifice refuzul intors… invitatiei de participare emise de Media Scai, si acordului de a se face publicitate gratuita EIBMBOR, Atelierelor Patriarhiei si Editurii Basilica pe afisul evenimentului – desi Ziarul Lumina (care declara ilegal targul, prin publicarea comunicatului de presa al Patriarhiei!) si Radio Trinitas sunt… parteneri media (Suuuuuper tare!vezi afisul evenimentului):

   "Din acest motiv, Patriarhia Romana nu a dat curs invitatiei de a participa la aceasta manifestare si nici nu si-a dat acordul pentru mentionarea Editurii Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane (E.I.B.M.B.O.R.), Atelierelor Patriarhiei si Editurii Basilica pe afisul de prezentare a targului."

   Mentionam ca Media Scai este organizatorul TOB, din anul 2007, dar si editorul Ortodox Market.

   Editiile despre care, pana in prezent, Patriarhia se pare ca nu a auzit (legea fiind aplicabila din 1992), desi in editia din 12-14 iunie 2009 la Targ a fost prezent chiar si P.S. Ciprian, episcop vicar patriarhal (conform paginilor de prezentare Media Scai) sunt: Bucuresti (3-5 mai 2007), Iasi (15-17 noi. 2007) – Providenta, Bucuresti (13-15 iun. 2008), Iasi (13-15 noi.), Providenta , Bucuresti (12-14 iun. 2009), Cluj-Napoca (1-3 oct. 2009), Iasi (11-13 noi 2009), Bucuresti (13-15 iun. 2010), Cluj-Napoca  (7-9 oct. 2010), Iasi (editie jubileu 15-17 noi 2010).

   Printre arhiereii BOR care par sa nu fie de acord cu comunicatul  Patriarhiei, sau cu legea  care le confera monopol in domeniu (103/1992), se numara (conform declaratiilor organizatorilor):

   – I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si P.S. Calinic episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor… inaugureaza TOB IV Iasi (13-15 noi.), Providenta

   – I.P.S. Bartolomeu… inaugureaza TOB VI Cluj-Napoca (1-3 oct. 2009)

   – P.S. Irineu Bistriteanul… inaugureaza TOB IX Cluj-Napoca (7-9 oct. 2010).

   Alti arhierei ai Bisericii Ortodoxe Romane, care risca sa fie surprinsi, probabil, si in acest an, ca participanti sau vizitatori la acest "targ ilegal" din Bucuresti sunt:

   – P.S. Ciprian, episcop vicar patriarhal… … prezent la TOB V Bucuresti (12-14 iun. 2009) si la TOB VIII Bucuresti (13-15 iunie 2010),

   – P.S. Ambrozie, episcopul Giurgiului… prezent la TOB V Bucuresti (12-14 iun. 2009) si la TOB VIII Bucuresti (13-15 iunie 2010),

   – P.S. Vincentiu, episcopul Sloboziei si Calarasilor… prezent la TOB V Bucuresti (12-14 iun. 2009) si la TOB VIII Bucuresti (13-15 iunie 2010).

   Conform unor statistici afisate pe site-ul "targului ilegal" (autorii chiar sustin ca ar fi fost realizate pe baza datelor oferite… de catre Patriarhia Romana, dar si a informatiilor obtinute din taloanele de participare), inca de la prima editie aveau sa participe 2.861 de clerici.

    Mentionam ca, desi sesizata si informata de-a lungul acestui parcurs (mai exact, incepand din 2008), Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe a refuzat de fiecare data anuntarea si mediatizarea acestor editii ale Targului de Obiecte Bisericesti, tocmai din motivul existentei legii 103/1992, preferand sa se rezume doar la a fi martora unor relatari si reportaje "interesante" efectuate in tot acest timp  chiar de catre serviciile de presa din cadrul Patriarhiei Romane (Trinitas, diverse episcopii, publicatii locale bisericesti, site-uri de episcopii si biserici, manastiri s.a.).

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
113
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.09134 sec - PID: 8445