12

    Conform datelor primite de la membri-abonaţi aflaţi în Varşovia, Polonia, autorităţile locale din Ungaria predau şcolile de stat Bisericii, întrucât nu îşi pot permite întreţinerea acestora, informează serviciul de presă LONews.

   Astfel de decizii sunt cauzate de recesiunea economică, potrivit unor surse din Biserică.

   "Bisericile au dreptul de a conduce şcoli în Ungaria, ca prestatoare de servicii publice, după aceleaşi reguli financiare cu sponsorii publici", a declarat Miros Balazs, lider ecumenic al Bisericii Reformate din Ungaria, informează serviciul de presă LONews.

   "Sistemul şcolar are propriile sale probleme aici, care afectează şi şcolile bisericeşti, de asemenea. Cu toate acestea, în general, bunăstarea şcolilor care aparţin Bisericii este mai mare, deoarece fiecare Biserică are o comunitate în spatele ei", a mai adăugat el.

   Publicaţia săptămânală maghiară Heti Valasz a raportat în această vară că consiliile locale au fost obligate să abandoneze şcolile lor în faţa reducerii subvenţiilor de la stat, a datoriilor municipale şi a numărului în scădere de copii, adăugând că mai mult de 60 de şcoli au fost acordate asociaţiilor religioase în ultimele luni.

   "Congregaţiilor nu numai că iau în calcul resursele financiare care trebuie să fie asigurate pentru preluare. Ele trebuie însă să garanteze, de asemenea, capacitatea spirituală şi potenţialul comunităţii pentru o astfel de întreprindere, studiind atitudinea părţilor interesate, cum ar fi părinţii, în prealabil".

   În aprilie 2011, premierul Viktor Orban, al guvernului de centru-dreapta, a recunoscut, prin intermediul unei noi constituţii naţionale, că cetăţenii maghiari "recunosc rolul cheie al creştinismului în susţinerea naţiunii".

   O noua lege a cultelor, în luna iulie 2011, a întărit şi ea poziţia Bisericii.

   "Guvernul actual pune un accent mai mare pe moştenirea creştină… iar asta este important într-o ţară post-comunistă. Chiar într-o perioadă în care se confruntă cu situaţia dificilă economică şi socială, face eforturi pentru a menţine o bună cooperare cu comunităţile bisericeşti", a mai spus Miros, informează serviciul de presă LONews.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
56
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.10959 sec - PID: 31812