19

Patriarhul este ecumenic

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews, de lacasuriortodoxe

   Uneori devine foarte greu de înţeles de ce Turcia se abţine de la reformarea unor anumite  domenii.
   În trecut, ma obisnuisem sa cred ca Turcia a rămas în urmă în domeniul reformelor  din cauza atitudinii elitelor kemaliste (kemalism – ideologie a statului secular, care reprezinta baza statului democratic turc contemporan, dupa numele lui Mustafa Kemal Atatürk, sub conducerea caruia a fost aplicata / Nota L.O.).

   Prin urmare, în actuala Turcie, din 2012, cand actorii non-kemalisti domina aproape complet scena politică, este nevoie de unele răspunsuri mai persuasive. Nu mai este admisibil sa se dea vina pe elitele kemaliste. Astfel, întrebarea care revine este: de ce actorii conservatori, care au crescut în cercurile islamice gresesc in evitarea capcanelor kemaliste?

   Problemele care asaltează Patriarhia Ecumenică de Constantinopol sunt cazuri tipice puse pe seama reformelor intarziate. De ce Turcia nu recunoaşte, totuşi, că această Biserică este una ecumenica? Mai mult, de ce Turcia nu este încă gata să recunoască drepturile acestei instituţii, inclusiv dreptul de a educa o nouă generaţie de preoţi? Aşa cum am spus mai sus, la intrebarea "de ce n-a rezolvat Turcia aceste probleme" s-ar fi raspuns uşor prin anii '60, '70 sau '90. Cu toate acestea, actorii conservatori de azi au o capacitate clară de contracarare a unei posibile opoziţii kemaliste. Deci, de ce nu sunt actorii conservatori ai politicii turce interesati de astfel de reforme esentiale?

   Principiul Bisericii Creştin-Ortodoxe, de "ecumenism", este o chestiune care tine de teologie. Astfel, nu este corect sau nu poate fi admisibil să se limiteze acest principiu printr-o decizie a Statului Turc. Biserica isi profeseaza ecumenismul inca din trecut, din secolul al şaselea, pe când turcii nu aveau nici idee asupra Anatoliei. Ecumenismul atrage deci după sine obligaţia conectarii cu credinciosii, fie ei din Turcia sau din America Latină. Din secolul al şaselea, care include perioadele otomane, rolul ecumenic al Bisericii Creştin-Ortodoxe a fost un fenomen recunoscut la nivel mondial. Biserica marturiseste sensul acestuia astfel: "Rolul Patriarhiei Ecumenice, ca centru prin excelenţă al vietii intregii lumi ortodoxe, emana din ministeriatul sau vechi de secole in marturisirea, apararea si raspandirea credinţei ortodoxe".

   Din păcate, în ciuda acestui context istoric şi teologic, Turcia limiteaza poziţia teologica a Bisericii, din perspectiva Statului birocratic. Imaginaţi-vă cum guvernul italian ar declara că Sfântul Scaun nu mai este guvernul central al Bisericii Universale şi că ar trebui să se perceapa pe sine ca pe un oficiu naţional birocratic. Ceea ce face Turcia cu Biserica este exact un astfel de lucru nebunesc.

   Si mai dramatica este insa insistenţa in menţinerea unei poziţii kemaliste în Turcia post-kemalista. Actorii de azi, conservatori, ar trebui să studieze de ce otomanii l-au respectat pe Patriarhul Ecumenic. În niciun caz nu este posibil să se reconcilieze poziţia curentă turca fata de patriarh, prin moştenirea otomană. Cei care sunt mândri de trecutul lor otoman ar trebui să ştie că politica actuală turca fata de Biserica Creştin-Ortodoxă are o atitudine anti-Otomana.

   Ba mai mult, strategia actuală turcă este incompatibila cu tradiţia islamică. Musulmanii nu pot limita sau interzice practicarea unei alte credinţe avraamice. În mod similar, ei nu pot fi parte a unei strategiii extinse, care limitează sau interzice practicarea altei credinţe. Atâta timp cât credincioşii ortodocşi raman în continuare sub angajamentul ecumenismului, este un gest non-islamic sa ii impiedici. A nu permite Bisericii Creştin Ortodoxe sa deschida un seminar religios este, de asemenea, un act non-islamic. Traditia islamica este  aceea care ii îndeamnă pe musulmani, în primul rând, sa fie responsabili pentru non-musulmanii care au nevoie de ajutorul lor. Este trist să observăm că o astfel de tradiţie stralucitoare islamica nu mai este amintita de către elitele islamice de astăzi. Aceste elite de musulmani ar trebui să revizuiască imediat exemplul stabilit de către părinţii lor, de fondatori, cum ar fi Califul Omar sau Mehmet al II-lea, Cuceritorul.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
162
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.10275 sec - PID: 7141