41

   Biserica Sfanta Sofia a fost ridicata în secolul al VI-lea de catre imparatul Iustinian. Aceasta se afla în oraşul Iznik, anterior Niceea, informeaza Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

   In oraşul Niceea au avut loc două Sinoade Ecumenice, şi anume cele din anul 325 şi 787, acesta din urmă tinandu-se chiar în biserica Sfanta Sofia (Hagia Sophia).

   Biserica Sfanta Sofia din Niceea este in fapt  o copie redusă a Bisericii Sfanta Sofia   din Constantinopol.

   În anul 1331, după capturarea Niceei de către turci, biserica a fost transformata în moschee. În anul 1922, ea a fost devastata de un incendiu, şi a ramas neglijata până în 2007, când a fost restaurata.

   Decizia autorităţilor turce de a transforma aceasta fosta biserica într-o moschee a dat nastere unor critici virulente, nu doar în lumea creştină.

   Istoricul de artă din Universitatea Marmara, Selcuk Mülayim, si-a exprimat îngrijorarea, datorită importanţei considerabile pe care această biserică o are pentru istoria Creştinismului şi, de asemenea, fiindcă transformarea sa într-o moschee ar putea provoca un val de nelinişte la nivel mondial, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.
   Biserica a fost folosita pentru prima data ca moschee in data de 6 noiembrie, la sărbătoarea Eid al-Adha.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
135
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.1251 sec - PID: 907