54

   Mii de musulmani din Turcia, aflati in pragul unei sarbatori mari, de cucerire otomană a ţării, cu 500 de ani în urmă, solcita autorităţilor să le permită să transforme fosta biserica crestina, astazi muzeu, Sfanta Sofia (Hagia Sophia) în moschee, în ciuda legilor care interzic închinarea intr-un lacas care altadata era in lume cea mai renumita biserica creştină.

   Sfanta Sofia, Hagia Sophia sau Aya Sofya, este o biserica patriarhala fosta ortodoxa, mai târziu transformata in moschee, iar acum in muzeu, din Istanbul, Turcia.

   Hagia Sophia din Istanbul, care înseamnă "Înţelepciunea Sfânta" în limba greacă, a fost finalizată în anul 537 de către împăratul Iustinian şi a fost considerata centrul Creştinismului Ortodox pentru mai mult de 900 de ani. Aceasta a fost transformata, la mijlocul secolului 15, în moschee, după cucerirea de către otomani, devenind o sursă de mândrie pentru lumea musulmană.

   Zilele trecute, mii de musulmani au inconjurat lacasul istoric, pentru a protesta împotriva legii din 1934 a Turciei, care prevedea ca fiind ilegal, pentru orice grup religios, sa se slujeasca aici. Hagia Sophia a fost declarata muzeu în acelaşi an.

   "Păstrarea Moscheii Hagia Sophia închisa este o insultă adusa populaţiei noastre, in cea mai mare parte musulmani, 75 de milioane de persoane. Aceasta demonstreaza  tratamentele dure la care ne supune Occidentul", a declarat Salih Turhan, şeful Asociaţiei Tineretului Anatolian.

   Turhan a declarat că grupul său a organizat protestul, sub forma unor rugaciuni, în lumina aniversarii viitoare a cuceririi Constantinopolului, de catre sultanul otoman Mehmet.

   "Ca nepoţi ai lui Mehmet Cuceritorul, trebuie sa reusim sa redeschidem Hagia Sophia ca moschee. Este dreptul nostru legitim", a declarat el agenţiei de ştiri Reuters.

   Creştinii ortodocşi greci care trăiesc în Turcia cconsidera că muzeul trebuie să-şi asume funcţia de biserică. Cu toate acestea, Patriarhia Ortodoxa nu este de acord.

   "Dacă ar fi să devină moschee, creştinii nu ar putea să se roage acolo, iar în cazul în care acesta ar deveni biserică, ar fi de-a dreptul haos", afirma parintele Dositheos Anagnostopulos, un purtator de cuvant al Patriarhiei, tot pentru Reuters.

   În 2006, vizita Papei Benedict al XVI-lea la Hagia Sophia a fost intampinata cu proteste din partea musulmanilor, furiosi ca au văzut prezenţa Pontifului ca pe o încercare de a pretinde „o cerere catolica” asupra lacasului.

   Demonstranţii au avertizat că un semn de rugăciune nu poate fi considerat infracţiune, raporteaza si BBC News, menţionând că Papa Benedict s-a abţinut atunci de la a face orice gest religios.

   Conform ultimelor estimări, populaţia Turciei se situeaza undeva în jurul valorii de 79.7 milioane persoane, fiind in proportie de 99.8% musulmană, în timp ce restul de 0,2 la sută, in cea mai mare parte, sunt creştini şi evrei.

   Doar câteva mii de creştini ortodocşi greci au ramas în Turcia, deşi tronul patriarhal este încă în Istanbul, aşa cum a fost înainte de cucerirea otomană, informeaza serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
54
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.11655 sec - PID: 11847