8

Parerile coptilor despre noul presedinte

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews, de lacasuriortodoxe

   Egiptenii au scapat luni, 25 iunie 2012, de  tranziţia puterii, după prima alegere libera a ţării, şi corecta, din istoria modernă. Dar, astăzi, parerile sunt amestecate intre creştinii copţi ai naţiunii, in ce priveste alegerea liberă a lui Morsi Mohammed, islamist nascut.

   "Între noi (ca şi creştini), spunem că suntem pentru adversarul lui Morsi, Shafiq, dar nu putem menţiona acest lucru public", a spus Yu'annis, un preot al Bisericii Ortodoxe Copte, din Egiptul de Sus. "Dar, ca Biserică, spunem – şi cred – că vom accepta ceea ce ne da Dumnezeu, pentru a lucra spre binele Egiptului. Mulţi oameni se tem acum si se gandesc sa emigreze, dar Egiptul este o ţară a zvonurilor".

   Morsi, fundamentalist al Fratiei Musulmane, a încercat sa înlăture aceste ingrijorari, într-un discurs victorios, spunând ca "egiptenii, musulmanii şi creştinii… vor face fata, impreuna, certurilor si conspiraţiilor care vizează unitatea naţională. Suntem toţi egali în drepturi, si cu toţii avem drepturi in această patrie".

   Morsi, de asemenea, a mai promis să aibă un deputat creştin şi sa se retraga din Frăţie, după discursul sau victorios.

   Unii copţi nu sunt convinşi, însă, ca tara nu ar fi incet si sigur manipulata de legile islamiste. "Victoria lui Morsi naste multe temeri in randul copţilor, pentru că el va stabili un stat religios şi va fi împotriva cetăţeniei", a declarat Nader Shukry, din Uniunea Tineretului Maspero, o organizatie umanitara si copta, infiintata in urma atacurilor post-revoluţionare asupra bisericilor.  "Copţii se tem că vor fii izolati fata de poziţiile înalte din guvern şi societate, chiar mai rău decât au fost pe timpul lui Mubarak".

   Alţii trag speranta în alegerea lui Morsi.

   "Nu contează cât este de bun sau rău, Morsi va fi preşedinte, si cel puţin avem puterea sa alegem mereu pe altcineva", a declarat Ayman Ramsis, un consultant copt in  dezvoltare evanghelică. "Menţinerea vechiul sistem ar fi înseamnat posibilitatea menţinerii în continuare a unui nivel ridicat de coruptie", mai informeaza Serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
89
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.16738 sec - PID: 8450