31

Despre parintele Peter E. Gillquist

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews, de lacasuriortodoxe

   Pr. Peter Gillquist a fost o prezenta imposibil de ignorat. Din punct de vedere al fizicului, avea o alura înalta, scandinava, a unui om care domina orice încăpere atunci cand patrunde in ea. Când Pr. Peter te imbratisa, ştiai că esti imbratisat! Spiritual, caldura Parintelui Peter, prietenia şi dragostea adevărată, demonstrau calitatile la care au ajuns mulţi dintre acei oameni care s-au întâlnit cu harul lui Dumnezeu. Nimeni nu pleca, dupa o intalnire cu parintele, fara sa fie mai imbogatit sau schimbat.

   Parintele Peter si-a petrecut intreaga viata ca evanghelist – mai intai, in Campus Crusade for Christ, apoi ca preşedinte al Noului Ordin al Legământului Apostolic, care a devenit Biserica Ortodoxă Evanghelică, şi din 1987, în calitate de director al Departamentului de Misiune şi Evanghelizare pentru Arhiepiscopia Antiohiana Ortodoxă. În această calitate, el a infiintat sau a favorizat construirea a zeci de biserici,şi a contribuit la pastrarea "celor mai pretioase Taine", ale Ortodoxiei, in conştiinţa americanilor de astazi.

Peter E. Gillquist si sotia sa   Pr. Peter a fost, de asemenea, a fost un om al cărţii, scriitor si editor. El a avut un dar incomparabil, de a povesti lucruri care ajungeau direct la sufletul si inima ascultătorilor săi. Pr. Peter a fost implicat si in presa sinodala, la începuturile sale, în 1978, şi a acţionat în calitate de editor, din 1987 si până la pensionare, la începutul acestui an. El a fost autorul mai multor cărţi populare, printre care si al lucrarii "Becoming Orthodox", titlul cel mai vandut – pentru care a refuzat să accepte orice drepturi de autor, în sprijinul ministeriatului sau sinodal.

   La nivel personal, Pr. Peter a fost un soţ devotat, tată a şase copii, bunic şi străbunic. El nu a permis ca viaţa profesională, ocupata, să-l distanţeze de la familia sa, si nici nu a pus bunăstarea fiilor săi duhovniceşti pe o alta pozitie decat cea a fiilor sai trupesti.

   Iată câteva cuvinte de la oamenii care l-au cunoscut pe Pr. Peter:

  "Pr. Peter a fost un preot ortodox pe care l-am întâlnit în călătoria mea in Biserică, şi a rămas unul dintre cei mai influenti. Simţul umorului şi capacitatea sa de a explica lucrurile pur şi simplu au fost o mare binecuvântare şi un ajutor pentru mulţi dintre noi. Chiar dacă am vorbit faţă în faţă rar, şi pentru o foarte scurtă durată, ca timp, am simtit ca l-am cunoscut pe Pr. Peter intreaga mea viaţa şi că nu am fost doar clerici colegi, ci si cei mai buni prieteni. Influenţa lui asupra acelora dintre noi care au devenit ortodocşi, din rândurile protestantismului evanghelic, a fost imensă" – Pr. Nicholas Sorensen

   "Prin Pr. Peter Gillquist, Domnul i-a daruit Bisericii unul dintre cei mai mari sfinţi misionari ai veacurilor. Un predicator remarcabil, un profesor stralucit, un comunicator talentat, un scriitor concis şi eficient, un prieten adevărat şi, de asemenea, un soţ şi un tată devotat, un prieten grijuliu, un lector cu un dram de umor încântător. Pr. Peter a avut darurile spirituale ale unui Parinte Mare al Bisericii", Pr. Alexander Veronis

   "Pr. Peter a fost cel care a insemnat podul de care aveam nevoie pentru a trece in Biserica Ortodoxa, din mediul nostru evanghelic. El a vorbit pe limba noastră şi ştia din start ce gândeam. Îmbrăţişarea lui iubitoare, modul in care ne conducea şi prietenia sa plina de respect ne vor lipsi", John Maddex, CEO.

   Parintele Peter s-a mutat la Domnul in data de 1 iulie 2012.
Vesnica sa-i fie pomenirea!

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
121
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.10882 sec - PID: 19934