20

Renasterea Crestinismului Ortodox in Ucraina

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews, de lacasuriortodoxe

   Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, care s-a aflat in Kiev, de la începutul acestei săptămâni, a mulţumit clerului ucrainean pentru eforturile depuse in mentinerea unitatii în Biserică. El a felicitat, de asemenea, ramura ucraineana a Bisericii Ortodoxe, pentru contribuţia sa în renaşterea Creştinismului Ortodox în republică, în ultimele două decenii.

   Luna mai, a anului 2012, a marcat implinirea a 20 de ani de la inscaunarea Mitropolitului Vladimir (Sabodan), ca şef al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (o biserică autonomă, în cadrul Patriarhiei Moscovei). Patriarhul Kirill a subliniat faptul că Mitropolitul Vladimir ar trebui să fie lăudat pentru unitatea canonică şi pentru pace în cadrul Bisericii Ucrainene.

   „Il lăudăm pentru aceşti ani, pentru ceea ce a făcut ca Ucraina să rămână puternică şi un ghid spiritual pentru credincioşii săi, in mântuire".

   Actualul şef al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost întronizat ca "Mitropolit al Kievului şi al Intregii Ucraine", în 1992, de catre Consiliul Arhiepiscopilor Ucraineni, la Harkov. Consiliul a avut loc pe fondul unei schisme periculoase, când şeful de atunci al UOC, Filaret Denisenko, a intentionat să se despartă de Biserica Ortodoxă Rusă şi sa formeze o Biserică Autocefală Ucraineana. Singura sansa pentru a evita ca acest lucru se intample a fost demiterea lui Denisenko şi alegerea lui Vladimir Sabodan ca nou şef al UOC. Opunandu-se acestei demiteri, Denisenko, sprijinit de unii funcţionari de stat, a fondat Biserica Ortodoxă Ucraineană, o alternativă în cadrul Patriarhiei Kievului, şi s-a declarat lider al acestuia (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

   Astazi, doar Biserica Ortodoxă Ucraineană, din cadrul Patriarhiei Moscovei, este oficial recunoscută ca instituţie canonica.

   Mitropolitul Vladimir al Kievului şi al Intregii Ucraine, care a implinit 76 de ani în noiembrie anul trecut, este convins că Dumnezeu a salvat astfel Biserica Ortodoxă Ucraineană de la schismă.

   "Principiile lumii spirituale sunt diferite de principiile lumii seculare", avea sa afirme acesta.

   În prezent, Biserica Ortodoxă Ucraineană aflata sub Patriarhia Moscovei reuneşte 46 de eparhii, care cuprind mai mult de 12.000 de parohii şi peste 200 de manastiri. "Desigur, este prea devreme pentru a vorbi despre depăşirea completă a schismei. Aceasta va dura mai multe decenii, pana cand ranile ei se vor vindeca. Dar, un pas a fost facut", a concluzionat Patriarhul Kirill.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
135
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.11891 sec - PID: 10550