14

   Serviciul militar obligatoriu din Eritreea face ca Biserica sa slabeasca si mai mult – seminariștii și alți lucrători ai Bisericii fiind forțați să se alăture Armatei, dupa cum a declarat o sursa din Eritreea, care a cerut sa ramana anonima, temându-se de represalii: "serviciul militar obligatoriu face ca Biserica din Eritreea, insangerata deja, sa moara", informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

   Lucrarea Bisericii în parohii a devenit tot mai dificila, intrucat lucrătorii creștini, inclusiv seminariștii, sunt in mare parte inrolati in serviciul militar – mulți dintre ei, pentru mai mult de 15 ani. Guvernul nu stabilește un termen fix pentru serviciul militar, susținând ca amenințarea cu război este mare.

   Sursa a mai declarat: "Guvernul exagerează pericolul de război, ca pretext pentru a ține oamenii în serviciul militar". Guvernul a mai fost, de asemenea, acuzat ca creeaza "o atmosferă de război iminent, permanent, în scopul mentinerii oamenilor aliniati".

   Guvernul comunist al Eritreei chiar vrea "ca si preotii sa fie inarmati” – a mai adaugat sursa – asemenea tuturor locuitorilor Eritreei, inclusiv gospodinelor, care au fost încurajate să aiba propriile arme. Cei care au refuzat serviciul militar se numara astazi printre cei 2.000 de creștini încă închiși pentru convingerile lor religioase.

   Majoritatea detinutilor sunt membri ai unor Biserici nerecunoscute oficial – un decret guvernamental din anul 1995 recunoaste doar formal Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică, Biserica Luterana Evanghelica și Islamul, ca religii (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

   Odata cu reducerea numarului de slujitori din Biserica, din cauza serviciului militar obligatoriu, au fost reduse radical si activitățile caritabile ale acesteia. Sursa ne-a mai povestit: "Bisericii i-a fost interzis sa mai efectueze munca de caritate. Guvernul vrea ca noi să ne limitam la Biserică și Altar". Un decret din anul 1995 rezervă toate proiectele sociale, Statului, Biserica putandu-se manifesta prin scolile catolice sau alte forme de organizare.

   Sursa a mai adăugat: "În general, serviciul militar a condus la o situație în care s-a creat un deficit de lucrători calificați în multe meserii – nu doar în Biserică".

   Mulți eritreeni si-au părăsit tara. Aproximativ un milion de eritreeni traiesc deja în străinătate, "astfel încât țara pierde un potențial valoros. În plus, tinerii care au ramas în Eritreea sunt deja cu gandul la străinătate, se spune adesea în cercurile catolice. Există o opinie larg răspândită că, dacă ramai, esti prost".

   Eritreea si-a câștigat independența de Etipia în anul 1993, în urma unui conflict de treizeci de ani. În momentul de față, există circa 5,2 milioane de oameni care trăiesc în țara nord africană – 47.3% din populație fiind creștina. Cei mai multi dintre acestia sunt ortodocși, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
115
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.10583 sec - PID: 13811