16

Evanghelia dupa Luca, tradusa in limba Nanai

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews, de lacasuriortodoxe

  La solicitarea Mitropolitului Ignatie de Habarovsk și a Episcopiei Ortodoxe de Amur,  Institutul pentru Traducerea Bibliei din Rusia a lansat o nouă ediție a Evangheliei după Luca în limba Nanai, însoțita de o traducere sinodala, in paralel, in limba rusă, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

   În prefața acesteia, noul sef al Comisiei Arhiepiscopiei de Priamursk pe Probleme ale Nativilor, ieromonahul Nicanor Lepesev, notează că "primele scrieri in limba nativilor din Orientul Îndepărtat au apărut ca urmare a eforturilor depuse de Biserica Ortodoxă. Textele Sfintelor Evanghelii și rugăciunile creștine au fost primele cărți scrise și publicate în limbile materne. Primele traduceri ale Scripturilor în limbile native au fost realizate în secolul XIX, de către misionari ortodocsi. În acest scop, ei au creat alfabete pentru Evenki (tungus), Eveni (Lamut), Nanai (Goldsk)".

   Ediția precedentă a Evangheliei după Luca, în Nanai, a fost publicată în anul 2002. Noua ediție a Bibliei, în limba localnicilor, care sunt bilingvi, va servi ca instrument educațional pentru clerici, si poate deveni o noua legătură în mediul bilingv și un instrument pentru studierea limbii Nanai, pentru cei care au pierdut parțial obiceiul de a se folosi de limba lor maternă. Institutul de Traducere a Bibliei, împreună cu eparhia de Khabarovsksi si Amur, a planificat sa lanseze o versiune audio a traducerii și să continue să traducă celelalte cărți ale Scripturii în limba Nanai.

   În trecut, înainte de revoluție, unele traduceri ale Evangheliilor au mai fost realizate si cu binecuvântarea Sfântului Inochentie Veniaminov. Printre aceste traduceri, s-a aflat Evanghelia după Matei în Nanai (Goldsk), realizata de Pr. Procopius Protodiakonov, in anul 1884, care are o valoare de necontestat in istoriei științifica și culturala. Totuși, aceasta nu este potrivita pentru cititorii obișnuiți. Religia de baza Nanai este cea a preotilor Samani, fiind o zona cu influente puternic orientale. Regiunea in care se afla aceasta populatie a fost ocupată de China, iar în 1858 a fost anexată de Rusia în urma semnării Tratatului de la Aigun, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
135
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.08032 sec - PID: 31131