2

Carti in chirilica, salvate in Polonia (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

   Centrul Cultural Ortodox "Elpis", înființat în anul 2000, a ales ca unul dintre obiectivele principale ale acțiunilor sale sa fie acela al protejarii bogatului patrimoniu material al Bisericii Ortodoxe din regiunile Sub-Carpatica și Galicia, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

   Incepand din anul 2010, Centrul a adunat si catalogat cărți vechi chirilice, deținute de către parohiile ortodoxe din provincia Malopolska.

   Următorul pas a fost să includa volumele cele mai valoroase in registrul cartilor chirile vechi și sa strânga fonduri pentru întreținerea acestora.

   Astăzi, centrul detine mai mult de 30 de cărți (mai ales din secolele 17 si 18). Cea mai mare parte din colecție o reprezinta cărțile donate de Arhiepiscopul Adam de Przemysl și Nowy Sacz, care de mai mulți ani strange astfel de carti, pentru ca ele sa nu dispara.

   Proiectul din acest an a inclus conservarea  a două publicatii ortodoxe importante: un „Minei” publicat în Lviv Bracka, in anul 1638, și un "Apostol”, de asemenea, publicat în Lviv Bracka, în anul 1696.

   Obiectivul a fost acela de a salva lucrarile de la distrugerea progresivă și restabilirea aspectului lor original. Lucrarile au fost, de asemenea, legate, astfel ca, in prezent, starea lor va permite afișarea în sala de expoziție a Centrului Culturii Ortodoxe din Gorlice.

   Cărțile reînnoite au fost printre cele mai afectate volume ale colectiei. Acestea sunt cu atat mai valoroase, cu cat provin din biserici care nu s-au mai păstrat până în prezent, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01279 sec - PID: 20869