13

     Banca Naţională a României anunță că, începând cu 29 octombrie 2012, va pune în circulaţie în scop numismatic, într-un tiraj de 500 de bucăți, o monedă din argint, având valoarea nominală de 10 lei, dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea cardinalului Alexandru Todea.

     Moneda rotundă, din argint, cu cant zimțat, prezintă pe avers Catedrala „Sf. Treime” din Blaj, valoarea nominală de 10  lei şi stema României, iar pe revers portretul lui Alexandru Todea şi anii între care a trăit acesta, 1912-2002.

     Fost Arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică), Alexandru Todea a trăit și activat clandestin până în decembrie 1989, Biserica Română Unită cu Roma fiind scoasă în afara legii din 1948 până la revoluția din 1989. A fost arestat în mai multe rânduri, suportând 13 ani de detenție în închisorile comuniste. A fost ridicat la demnitatea de cardinal, în 1991, iar din partea statului român a primit două titluri oficiale: Membru de Onoare al Academiei Române și Ordinul "Steaua României" în grad de Mare Cruce (1999).

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
147
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.10943 sec - PID: 7141