24

Patriarhul Romaniei, sfintind Agheazma Mare

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
În ziua sărbătorii Botezului Domnului, 6 ianuarie 2013, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a oficiat Sfinţirea cea Mare a Apei, incepand cu orele 12:00, în faţa Reşedinţei Patriarhale, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a mii de credincioşi, conform informatiilor transmise de agentia de stiri oficiala a Patriarhiei Romane [http://www.basilica.ro] .

Pe aceasta tema, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a spus:

"Această slujbă se săvârşeşte doar de două ori pe an, în Ajunul Bobotezei şi în ziua de Bobotează. Această sfinţire a apei este deosebit de bogată în înţelesuri duhovniceşti, dar şi în frumuseţea rugăciunilor, mai ales Rugăciunea cea Mare, alcătuită de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului. Slujba aceasta împrospătează în noi bucuria de a fi creştini, de a fi botezaţi, de a fi afundaţi în iubirea Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh"

(…)"Agheasma Mare se ia opt zile la rând, dimineaţa, pe nemâncate, înainte de anafură. În general, se ia anafură şi apoi Agheasma Mică. De ce opt zile, şi nu şapte ? Pentru că, prin Botez, noi suntem îndreptaţi spre viaţa veşnică în iubirea, lumina, binecuvântarea şi pacea Preasfintei Treimi. Opt este cifra veşniciei, în înţelesul duhovnicesc al Părinţilor Bisericii. Este cifra veşniciei şi a infinitului. Aceasta înseamnă că binecuvântarea primită prin Botez şi prin Agheasma Mare este o binecuvântare care nu priveşte doar viaţa pământească, ci este o binecuvântare ca arvună a bucuriei din Împărăţiei Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh".

(…)"Agheasma Mare săvârşeşte trei lucrări şi aduce trei daruri mari, şi anume: sfinţirea sufletului şi a trupului, precum şi a spaţiului în care locuim şi lucrăm; aduce vindecare de boli sufleteşti şi trupeşti, deoarece Agheasma ne pune în legătură cu Dumnezeu – legătură de rugăciune şi mulţumire, adusă lui Dumnezeu. De asemenea, se vindecă şi trupul, pentru că foarte adesea multe dintre bolile trupeşti sunt urmare a bolilor sufleteşti. În al treilea rând, Agheasma Mare ne aduce apărare faţă de duhurile rele şi de patimile pe care duhurile rele le susţin şi le multiplică în oameni".

(…)"Noi nu avem un an al increştinării noastre oficiale, pentru că nu am fost increştinaţi la comandă, prin porunca împăratului sau a cneazului, ci increştinarea noastră a început odata cu lucrarea Sfântului Apostol Andrei şi s-a desfăşurat timp de câteva secole, pe când se forma poporul român ca popor nou în istorie, din daci şi romani. Popoare necreştine, migratoare, precum goţii, gepizii, hunii, avarii, pecenegii, humanii, turcii şi tătarii au trecut peste teritoriul ţării noastre, dar nu au reuşit să dezrădăcineze Taina Botezului, a Crucii şi Învierii lui Hristos din viaţa poporului român".

Ca în fiecare an, în curtea Catedralei Patriarhale a fost înălţată o cruce din gheaţă împodobită cu cetină de brad, flori şi busuioc.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00868 sec - PID: 15713