101

Slujba la Manastirea Saracinesti Cheia

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat in data de 8 ianuarie 2013, slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Mănăstirea Sărăcineşti, din localitatea Cheia, judeţul Vâlcea.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Emilian a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre însemnătatea Praznicelor Împărăteşti şi a sărbătorilor care s-au încheiat cu cinstirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. De asemenea, Preasfinţia Sa a evidenţiat viaţa şi mărturia creştină a Sfinţilor Gheorghe Hozevitul şi Emilian Mărturisitorul, pomeniţi în fiecare an în ziua de 8 ianuarie.

Răspunsurile la strană au fost date de către corala maicilor de la Mănăstirea Bistriţa Olteană.

Mănăstirea Sărăcineşti se află, după cum glăsuieşte pisania, de aproape 300 de ani, la confluenţa râului Olăneşti cu râul Cheia, în mijlocul satului Valea Cheii, sat care până în anul 1964 s-a numit Sărăcineşti.

Construcţia ansamblului monahal începe în anul 1688, într-o epocă de plină dezvoltare a artei bisericeşti bizantine pe pământul nostru. În anul 1693, moare ctitorul principal, Episcopul Ştefan, şi este înmormântat în tinda bisericii pe care o lasă nepictată. 30 de ani mai târziu, în anul 1718, Episcopul Damaschin, împreună cu Arhimandritul Ioan de la Mănăstirea Hurezi şi iermonahii Paisie şi Dosoftei, aduc la Sărăcineşti pe pictorii Teodosie, Gheorghe şi Preda, care au zugrăvit paraclisul de la Hurezi şi alte aşezăminte brâncoveneşti, şi realizează pictura bisericii, aşa cum se vede şi astăzi.

Din clădirile şi inventarul anilor 1688 şi 1693 mai există: biserica, în forma ei originală, clopotniţa, pe zidul căreia se poate vedea inscriptia „Sava 7200 = 1692”, clădirea dinspre miază-noapte de biserică, a cărei origine medievală o dovedesc zidurile şi construcţia beciului, ce au servit drept stăreţie şi chilii, clopotul cel mic, turnat pentru prima dată în anul 1612 şi returnat în anul 1930 de protosinghelul Ieronim şi o cruce de mână, din lemn, ferecată, cu inscripţia „†Ştefan episcop 7200 = 1692”.

Aşezământul a fost mănăstire de călugăriţe, până în jurul anului 1860, când devine mănăstire de călugări, până în 1873. Din 1873 până în 1913, biserica este trecută ca filială a parohiei Cheia, iar casele au adăpostit şcoala primară la care veneau elevi din satele vecine Păuşeşti, Olăneşti şi Cheia.

Din anul 1913 până în 1960, a fost din nou mănăstire de călugăriţe, când a fost desfiinţată în mod abuziv de regimul comunist. Din anul 1960 până în anul 2007, mănăstirea a fost tranformată în cămin pentru bătrâni, iar sfântul lacaş în biserică parohială.

Din anul 2007, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a fost reînfiinţată Mănăstirea Sărăcineşti cu o obşte de cinci monahii aduse de la Mănăstirea Bistriţa Olteană, conduse de stareţa Anastasia Honcioiu. În prezent, se efectuează lucrări de restaurare şi consolidare a întregului ansamblu monahal, prin purtarea de grijă şi cu sprijinul material şi spiritual al Mănăstirii Cozia, prin părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului, precum şi al Mănăstirii Bistriţa Olteană.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01179 sec - PID: 32765