29

Cinstirea lantului Sf Ap Petru in Folestii de Sus

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
De sărbătoarea „Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru”, in data de 16 ianuarie 2013, PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din comuna Tomşani, judeţul Vâlcea. Cu acest prilej, Părintele Ierarh, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din Parohia Foleştii de Sus.

După Sfânta Evanghelie, Preasfinţitul Episcop Emilian a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a arătat istoria şi semnificaţia sărbătorii, evidenţiind lucrarea misionară a Sfântului Apostol Petru în lume, şi îndemnându-i pe credincioşi să-l păstreze drept model de smerenie şi sfinţenie, subliniind că răbdarea şi suferinţa ne apropie de Dumnezeu şi ne ajută în lucrarea pentru dobândirea Impărăţiei Cerurilor.

La final, Preasfinţia Sa a apreciat slujirea bisericească a Preoţilor Vasile Emanoil Găman şi Ion Găman, felicitându-i pentru frumoasa activitate pastorală şi misionară desfăşurată în cadrul parohiei. Părintele paroh Emanoil Găman a mulţumit, la rândul său, Părintelui Ierarh, pentru vizita şi binecuvântarea arhierească primită de credincioşii parohiei Foleştii de Sus.

Ca recompensă, atât pentru prezenţa la Sfânta Liturghie, dar şi pentru participarea în număr mare la proiectul „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege şcoala!” sub îndrumarea părintelui paroh Emanoil Găman şi a Prof. Liviu Bogdan Tudor, după slujbă, Preasfinţitul Părinte Emilian le-a dăruit copiilor de la Şcoala cu clasele I-VIII Foleştii de Sus pachete cu dulciuri.

La sărbătoare au mai luat parte Părintele Mihai Cîrţan, Protopop de Horezu, Domnul Inginer Ion Cîlea, Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Domnul Dumitru Pearcu, Primarul Comunei Tomşani, oficialităţi locale, preoţi şi numeroşi credincioşi din comună, dar şi din parohiile învecinate.

După Sfânta Liturghie, toţi credincioşii prezenţi la sărbătoare s-au bucurat duhovniceşte, împreună cu soborul de preoţi, la o tradiţională agapă frăţească.

În Arhiepiscopia Râmnicului, biserica parohială din satul Foleştii de Sus, este singura care are ca hram „Cinstirea lanţului Sfântului Apostol Petru”. Parohia Foleştii de Sus este aşezată din punct de vedere geografic pe drumul judeţean Băbeni-Horezu, de o parte şi de alta a râului Bistriţa şi face parte din Comuna Tomşani, Judeţul Vâlcea.

Parohia cuprinde satele Foleştii de Sus, Bălţăţeni şi cătunele Ogrăzele şi Tabaci. Satul Foleştii de Sus şi cătunele Tabaci şi Ogrăzele sunt situate pe partea dreaptă a râului Bistriţa, iar satul Bălţăţeni, pe partea stângă a râului.

În centrul satului Foleştii de Sus se găseşte biserica parohială, construită între anii 1895-1907, de către preotul Gheorghe Dumitrescu, iar sfinţirea ei a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Atanasie Mironescu, la 23 septembrie 1907. Hramul bisericii este „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, fiind prăznuit pe 16 ianuarie de „Cinstirea lanţului Sfântului Apostol Petru”.

De-a lungul anilor s-au efectuat mai multe lucrări de reparaţii, consolidare şi modernizare:

– între anii 1977-1978, a fost împrejmuită cu gard din ciment, de către preotul Nicolae Ştefăneanu;

– între anii 1989-1990, s-au adăugat lucrări majore de consolidare, restaurare de pictură şi s-a constuit un şopron prăznicar, de către preotul Ion Găman.

– la 18 februarie 1990, biserica a fost resfinţită de către Preasfinţitul Părinte Calinic Argatu, Arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului şi Argeşului, Episcop al Râmnicului şi Argeşului fiind Preasfinţitul Părinte Gherasim Cristea.

– intre anii 2007-2009, s-au realizat alte lucrări de modernizare, constând din:

– desfacerea şi refacerea tencuielilor exterioare;

– învelirea acoperişului cu tablă galvanizată;

– desfacerea duşumelei din lemn, turnarea unei şape din beton şi fixarea unui parchet melaminat;

– montarea unei centrale termice;

– înlocuirea cercevelelor şi uşilor (tâmplăriei de lemn) cu tâmplărie PVC maron;

– construirea unui gard din piatră şi fier forjat;

– renovarea Troiţei şi a fântânii din curtea bisericii.

Lucrările au fost făcute sub asistenţa directă a preotului paroh Vasile-Emanoil Găman, ajutat de preotul Ion Găman, enoriaşii parohiei şi autorităle locale ale Comunei Tomşani, prin persoana domnului primar Dumitru Pearcu. Finanţarea lucrărilor principale (centrală, tâmplărie, acoperiş şi tencuieli exterioare) s-a făcut de către Ministerul Culturii şi Cultelor, cu sprijinul domnului Emilian Frâncu, în prezent Primarul Râmnicului Vâlcea.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00927 sec - PID: 7181