111

Dan Mihai Ivanovici - noul consilier in Patrimoniu Religios

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
Conform agentiei de stiri oficiale a Patriarhiei Romane [http://www.basilica.ro] , Componenta Patrimoniu religios din cadrul Sectorului Cultură şi Patrimoniu Religios, al Patriarhiei Române, se află de la începutul acestei luni sub coordonarea unui nou consilier patriarhal, Dan Mihai Ivanovici. Noul coordonator este pictor bisericesc expert în restaurare pictură murală şi lemn policrom.

Între priorităţile noului consilier patriarhal pentru Patrimoniu religios se numără dezvoltarea activităţii Centrului pentru pregătire, conservare şi promovare a patrimoniului bisericesc "Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu", pentru ca această instituţie să devină viabilă, productivă şi apreciată la nivelul celorlalţi specialişti cunoscuţi în domeniu. Pentru aceasta, va fi nevoie de dotarea cu aparatura moderna si cu materii prime a celor două laboratoare ale centrului, cel pentru restaurare carte şi cel pentru restaurare icoană. Pentru importul acestora este nevoie de avizul autorităţilor din Budapesta. În această situaţie s-a ajuns din cauza unor convenţii europene, fapt pentru care, în ţara noastră, nu se mai poate produce nimic – dupa cum explica noul consilier, intr-un interviu acordat postului Trinitas.

Totodata, se urmăreşte semnarea unui protocol cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Secţia Artă Sacră, pentru a facilita accesul şi practica studenţilor la tehnicile moderne de restaurare-conservare, întâlnirea lor cu specialişti şi continuarea stagiilor de pregătire de cel puţin doi sau trei ani, în funcţie de specializare, intrucat anii de studiu din sistemul de învăţământ nu calificau absolventul in acest domeniu.

Conform declaratiei acestuia, restaurarea cărţilor şi icoanelor din colecţiile Patriarhiei Române, va ajuta ca aceste bunuri restaurate-conservate sa constituie "baza viitorului muzeu de artă religioasă românească, un proiect iniţiat de PF Părinte Patriarh Daniel".

Noua coordonare a Patrimoniului religios a fost hotărâtă de către Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

Noul consilier patriarhal, Dan Mihai Ivanovici, este pictor bisericesc, expert în restaurare pictură murală şi lemn policrom. Originar din oraşul Abrud, judeţul Alba, a făcut studiile universitare la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, apoi specializări în restaurare metale în Cehia, în restaurare în lemn, piatră, pictură pe lemn în ţară. De-a lungul timpului a fost muzeograf, a făcut parte din comisiile de restaurare a Mănăstirii Humor, Castelului Peleş, Bisericii Bogdana-Rădăuţi. De asemenea, în calitate de pictor bisericesc autorizat, a realizat pictura în mai multe lăcaşuri de cult din ţară, între care "Sfântul Nicolae"-Prundu Bârgăului, "Sfinţii Apostoli", ambele din Bistriţa Năsăud; Găneasa-Ilfov; "Sfânta Treime"-Ghencea, Bucureşti. A restaurat numeroase bunuri religioase de patrimoniu, precum tâmplele bisericilor de la Mănăstirea Suzana (Prahova) şi "Sfântul Antonie cel Mare"-Curtea Veche, Schitul Darvari şi Paraclisul "Sfântul Gheorghe" din Reşedinţa patriarhală, din Bucureşti.

Sectorul Cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române mai cuprinde Comisia de pictură bisericească şi Centrul de pregătire pentru patrimoniu "Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00906 sec - PID: 7181