52

Turcia revendica moastele Sf. Nicolae. Occidentul raspunde

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
Occidentul incepe sa raspunda pretentiilor Turciei de a „recupera” Moastele Sfântului Nicolae al Mirelor Lichiei, care au fost impartite in Evul Mediu. O parte din moaștele "furate" din Turcia, in mai 1087, de marinari, se afla asezate în cripta Bazilicii din Bari (sudul Italiei), o altă particica aflandu-se in Saint-Nicolas-de-Port (Meurthe-et-Moselle ) și o alta in Catedrala Sf. Nicolae din Fribourg (Elveția).

Arheologul turc, Nevzat Çelik, șeful săpăturilor de pe sit-ul Myra-Andriake [http://www.lonews.ro/descoperiri/890-ramasite-din-mira-lichiei-scoase-la-lumina-video.html] (in Turcia de astăzi), a relansat in aceasta perioada o cerere de retrocedare a moastelor Sfantului Nicolae. Conform presei din Turcia, inițiativa reflectă dorința liderilor actuali ai Ministerului Turc al Culturii și Turismului, de a repatria operele de artă, artefactele arheologice și relicvele duse în străinătate în trecut.

În Antalya, se asteapta ca, in curand, sa fie deschis un muzeu dedicat civilizației antice și misterioase a Lichiei, cu obiectele descoperite in sit-urile arheologice din Myra și Andriake. O secțiune a muzeului este dedicată primelor secole ale Creștinismului și vietii Sfântului Nicolae, episcop din secolul al patrulea, considerat a fi inspirat si personajul lui Moș Crăciun.

In aceste zile, insa, Fribourg-ul a fost primul care s-a opus restituirii. În secolul al unsprezecelea, moaștele sfântului au fost "transferate" în Italia, cu ajutorul unei expeditii de marinari din Bari. În ultimii ani, biserica care le gazduieste a cunoscut un flux tot mai mare de pelerini rusi, Sfantul Nicolae fiind si patronul spiritual al Rusiei.

Pretențiile turcești legate de moaștele Sfântului Nicolae sunt cunoscute de mai mult timp. Dar, doar de curand, acestea si-au găsit o sustinere semnificativa, instituțional, în promovarea turismului în regiune.

"Dacă vom construi un muzeu în Demre, vom solicita in primul rand aceste rămășițe ale Sfantului Nicolae. Osemintele vor fi expuse aici, și nu într-un oraș de pirați", declara in urma cu doi ani ministrul turc al Culturii si Turismului, Ertugrul Gunay. In prezent, mediul academic din care face parte si profesorul Çelik a facut un apel la Vatican.

În Elveția, parohul Catedralei din Freiburg, Canon Claude Ducarroz, a refuzat in mod public – in aceste zile – inapoierea moaștelor Sfântului Nicolae, revendicate de către Turcia:

"Noi nu trebuie să renunțam la moaștele Sfântului Nicolae”, a declarat el cotidianului „La Liberte”. Acestea apartin oamenilor și Fribourg-ului. El s-a aratat surprins de o astfel de cerere din partea unui stat dominat de islamiștii, menționând că moaștele au fost scoase din Myra "pentru a fi protejate de otomani".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00868 sec - PID: 13078