52

CEDO condamna Grecia pentru juramantul pe Evanghelie

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
Grecia este condamnata de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru jurământul pe Biblie. Curtea de la Strasbourg a condamnat Grecia pentru încălcarea dreptului la libertatea religioasă, deoarece, în perioada 2009-2010, martorii au fost obligati să jure pe Evanghelie în timpul procedurilor judiciare elene.

In baza unei decizii anterioare, în cazul "Dimitras si altii", Curtea Drepturilor Omului a condamnat Grecia pentru încălcarea articolelor 9 (libertatea de religie) și 13 (dreptul la recurs efectiv) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin procedura de înregistrare a datelor cu caracter personal și obligația jurământului religios. Pe parcursul anilor 2009-2010, declarația de religie a fost obligatorie pentru martorii din instanțele elene.

Problema abolirii jurământului religios obligatoriu în instanța de judecată a fost solicitata prin recursul formulat de Panaiot Dimitras, Andrea Gilbert (cetățean al Statelor Unite), Nicolas Milonas, Grigorie Vallianatos, Evanghelia Vlaimi, Antonia Papadopoulos, Dimitri Tsabrounis Nafsika Papanikolaotos, membri ai organizației non-guvernamentale 'Observatorul grec din Helsinki'.

Reclamantii argumentează că obligația unui martor de a depune jurământ pe Evanghelie a fost o încălcare a dreptului la respectarea vieții private și de familie, a dreptului la libertatea de gândire, de conștiință și de religie, în temeiul articolelor relevante din convenția menționată anterior, conform careia discriminarea este interzisă.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00908 sec - PID: 7187