15

Moastele Sf. Ioanichie cel Nou, la Muscel

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews, de lacasuriortodoxe

   Incepand de acum, credincioşii din oraşul Câmpulung Muscel, Argeş, au în mijlocul lor moaştele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. Sfintele odoare duhovniceşti au fost asezate spre inchinare, permanent, la Manastirea Negru Voda, vechea cetate a Basarabilor, conform Biroului de presă al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
   Sfintele moaste au fost aduse de la  Mănăstirea Cetăţuia "Negru Vodă", situată în apropierea peşterii de pe Valea Chiliilor, unde cuviosul a pustnicit 30 de ani.
   Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a pustnicit în primele decenii ale secolului al XVII-lea, iar metanie avea la Mănăstirea Cetăţuia "Negru Vodă". Timp de 30 de ani s-a nevoit într-o peşteră pe care a săpat-o singur într-un perete abrupt al muntelui. O singură dată pe săptămână un ucenic îi aducea sfântului cuvios o pâine şi puţină apă, pe care le cobora până la gura peşterii, cu o frânghie. Din timp în timp, egumenul Mănăstirii "Negru Vodă" îi trimitea, pe aceeaşi cale, Sfintele Taine. Pentru multa sa nevoinţă şi rugăciune, Dumnezeu l-a învrednicit să-şi cunoască timpul mutării la Domnul, timp pe care l-a săpat în piatra de deasupra mormântului, "Ioanichie Schimonah, 1638".
    Timp de câteva veacuri, sfintele sale moaşte au rămas în peşteră, neştiute de oameni, fiind totuşi bine păstrate datorită unei pânze ţesute ca un epitaf, de un păianjen. Moaştele sfântului au rămas neatinse până în 1944, când arhimandritul Pimen, de la Mănăstirea "Negru Vodă", s-a coborât cu o frânghie în peşteră şi a descoperit, pe un pat de piatră, osemintele întregi, galbene şi bine mirositoare ale marelui sihastru din Valea Chiliilor.
   Până în 1990, odoarele sfinte au fost păstrate în biserica rupestră a Mănăstirii Cetăţuia şi, de atunci, numeroşi credincioşi se duceau să se roage Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. Acest sfânt a devenit, pentru credincioşi, mărturiseşte protosinghelul Modest Ghinea, stareţul Mănăstirii Cetăţuia "Negru Vodă", tămăduitor de boli, făcător de minuni, ocrotitor al familiilor şi mijlocitor al celor care nu pot avea copii.
   Ziua de praznuire a Sfantului Ioanichie cel Nou de la Muscel este 26 iulie.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
130
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.08954 sec - PID: 26347