30

Intalnire intre Patriarhi: Rusia si Georgia

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
In ziua de 21 ianuarie 2013, Patriarhul Kirill s-a întâlnit cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Georgia, Patriarhul Catolicos Ilia al II-lea, și cu membrii delegației Bisericii Ortodoxe Georgiene. Intalnirea a avut loc in Reședința patriarhală din Mănăstirea Sfantul Daniel.

Catolicosul-patriarh Ilia al II-lea a fost intampinat, la intrarea in Reședința patriarhală, de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, Episcopul Serghie de Solnecinogorsk, director al sercretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei, protopopul Nicolae Balasov, vice-președintele Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscove si protopopul Igor Iakimtcikuk, secretar al aceluiasi departament.

A urmat oficierea unei slujbe de Te Deum, in paraclisul Reședinței patriarhale. In cadrul unei scurte predici, Patriarhul Kirill remarca: "Relațiile frățești dintre Bisericile noastre sunt singura cale de legatura intre statele și popoarele noastre. "Întâistătătorul Bisericii Georgiei este sigur că vizita sa va servi înțelegerii reciproce, in consolidarea legăturilor frățești dintre popoarele Rusiei și Georgiei și in soluționarea problemelor existente in relațiile dintre cele două state".

Ulterior, cei doi Primati au discutat despre problemele existente in plan Pan-ortodox. Vizavi de pregatirea Marelui Sinod Pan-Ortodox al Bisericilor Rasaritene, acesta a declarat: „Suntem profund convinși că Sinodul trebuie să fie pregătit în așa fel încât procesul de pregătire sa slujeasca consolidarii unității ortodoxe, și nu sa creeze tensiuni noi, suspiciune și neîncredere între Biserici".

Patriarhul Kirill a remarcat faptul că s-au produs schimbări serioase, anul trecut, în viața societății georgiene, in procesul de pace, fără a mai fi provocate conflicte interne. El a remarcat si faptul că "relațiile dintre cele doua Biserici nu au depins de situația politică. Ele au fost întotdeauna calde, sincere, încrezătoare”. Patriarhul Rusiei si-a exprimat speranta ca dezvoltarea dinamică a relațiilor dintre Bisericile ortodoxe Rusa și Georgiana va contribui la dezvoltarea relațiilor dintre cele două state, precum și la menținerea unui nivel ridicat al contactelor umane, "care a existat, există și va continua, fără îndoială, să existe între georgieni și ruși".

Patriarhul Kirill a mai vorbit despre sfințirea Bisericii Sfintei Mănăstiri Don din Moscova, unde se afla inhumata familia țarului Artchil și alti aristocrați georgieni, ca fiind unul dintre cele mai importante repere în relațiile dintre cele două Biserici.

Sanctitatea Sa s-a mai aratat incantat ca reprezentanții Bisericii Ortodoxe Georgiene studiază in Biserica Ortodoxă Rusă. "Suntem gata să contribuim la creșterea numărului de studenți din Georgia".

In plus, acesta a afirmat: "Prin eforturi comune, putem ajuta la rezolvarea problemelor din sfera pastorală, care au aparut pe teritoriul Abhaziei și Osetiei de Sud.

Catolicosul-Patriarh Ilie al II-lea i-a mulțumit călduros Patriarhului Kirill, pentru primire și pentru pozițiile sale transante. "Trebuie să fim buni prieteni. Între noi trebuie să existe înțelegere reciprocă in toate problemele" – a concluzionat acesta.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00902 sec - PID: 15713