25

Site-urile bisericilor si manastirilor in atentia Patriarhului

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Patriarhul Kirill al Moscovei si al Intregii Rusii a tinut in urma cu cateva zile un discurs privind noile tehnologii de informare și mass-media. In cuvantul sau, tinut in cadrul Adunarii Eparhiale a Moscovei, Patriarhul Kirill al Moscovei a acordat o atenție deosebită interacțiunii informative dintre Biserică și societate.

"Anul care tocmai a trecut ne-a confirmat încă o dată necesitatea unor eforturi continue in sporirea prezenței noastre în mediul mass-media; atat la nivel general bisericesc, cat si la nivel de eparhie", a spus Patriarhul.

Întâistătătorul a precizat că "a venit timpul" pentru ca site-urile de Internet ale Bisericii sa depaseasca "domeniul informatiei simple din cadrul comunității, care se limiteaza uneori la noutati legate de programul slujbelor. Site-urile trebuie să devină centre de comunicare virtuală, compensând într-o oarecare măsură insuficienta relatiilor dintr-o parohie. Realitățile contemporane sunt de așa natură încât trebuie să ne folosim de fiecare ocazie pentru a consolida unitatea enoriașilor noștri, care, din păcate, se cunosc doar din vedere".

În ceea ce privește site-urile mănăstirilor, Patriarhul a remarcat faptul că informațiile, de cele mai multe ori, ele nu sunt actualizate. Le lipseste programul slujbelor, lipsesc informațiile referitoare la traseul pe care se poate ajunge la respectiva manastire. "Multe mănăstiri sunt obiecte de patrimoniu cultural și atrag mulți oameni interesați nu numai de viața spirituală ci, de asemenea, de istorie, de arhitectura, de monumentele antice. In acelasi timp, atunci când vă creați un site, este esențial sa il proiectati în mod corespunzător, astfel încât oamenii să poată găsi răspunsuri la o gamă largă de aspecte legate de viața contemporană a mănăstirii, de istoria ei. Proiectele noastre de Internet trebuie să devină instrumente interactive de reala predicare, de munca misionara, astfel incat gazdele virtuale ale manastirii sa provoace in vizitator dorinta de a vizita manastirea la modul real și chiar sa isi doreasca sa ii cunoasca pe vietuitorii acesteia", a spus Patriarhul.

Patriarhul le-a cerut parohienilor sa țina seama de experiența generală a Bisericii în domeniul comunicării pe Internet. El a reamintit faptul că o pagina de informații a Departamentul Sinodal a fost deschisa anul trecut si pe Facebook, chiar pe tema Primatului Bisericii Ortodoxe Ruse. "Acesta este un exemplu bun de a construi un dialog interactiv cu credincioșii, de a ne asigura că suntem ascultați și ca suntem pregatiti sa găsim răspunsuri la întrebările lor. Nu este normal să așteptăm un alt moment, in speranta ca ne va fi mai cumva mai convenabil".

Întâistătătorul a mai amintit, de asemenea, că aceasta comunicare interactivă dintre preotul si turma sa nu poate fi înlocuita complet doar cu contactele personale. "Datoria noastră constă în a da mărturie despre Hristos prin toate metodele aflate la dispoziția noastră, pentru a-i ajuta pe oameni să-L găsească pe Dumnezeu, sa mearga la biserică, să primeasca sprijin duhovnicesc și sa realizeze valoarea contactelor personale cu frații și surorile în Domnul", a mai adăugat el.

"În mediul informational de astazi, fiecare noutate legata de Biserica este examinata la microscop", a continuat Patriarhul. "Orice act nedemn de un om care este legat de Biserică, va provoca o avalanșă de reactii negative. Nu există vreo îndoială că o varietate de publicatii ale mass-mediei recurg astazi la utilizarea de informații inexacte, falsificate cu bună știință și ca practica tehnici de dezinformare. Aceste metode, caracteristice războiului informațional, sunt uneori, desigur, folosite împotriva Bisericii. Biserica ii învață pe oameni sa aiba o viață virtuoasă, iar noi, membrii săi, așa cum am mai spus deja, suntem chemați să fim exemple pentru cei care nu cred deloc sau cred foarte puțin, nu doar în cuvinte, ci și în faptele noastre. Abia apoi vom putea câștiga orice lupta informationala".

Patriarhul le-a cerut preoților să studieze situația actuală a mass-mediei: "Biserica are obligația sa răspunda provocărilor timpului, iar clerul ar trebui să aibă cunostinte exacte despre tendințele principale ale dezvoltării mediului de informații" .

Întâistătătorul le-a mai cerut, de asemenea, clericilor, să participe la dezbaterile radio sau televizate, cu precauție: "Dacă un cleric nu este capabil sa isi păstreze demnitatea pastorală în timpul unei dezbateri, este mai bine pentru el să nu se implice".

Patriarhul a remarcat cu regret că, după evenimentele din ultimul an, au inceput sa ia nastere factiuni liberale și conservatore in Biserica. Aceste grupari "nu sunt în căutarea adevărului sau a dreptatii lui Dumnezeu, ci se musca una pe cealalta, din ce in ce mai tare". "Este o tendință foarte dureroasa. Diviziunile interne ale Bisericii, disputele și ostilitatile sunt mărturie a unei credințe copilaresti, uneori luand forme periculoase. Dar, dacă, în contextul mass-mediei si al comunicarii, astfel de fenomene pot parea destul de naturale, pentru că ele corespund conceptelor contemporane ale libertății de gândire, ele sunt, în schimb, profund străine de tradiția noastră seculară bisericeasca, opunandu-se duhului Invataturilor Evangheliei. Cred că este important să spun, din nou, că fiecare membru al clerului ar trebui să fie conștient de responsabilitatea enormă pe care o presupune prezența sa în sfera publică. În dorința de a atrage atenția societății asupra uneia sau altei probleme, este esențial să ne amintim că nu ne este permis să facem declarații sau sau sa luam initiative provocatoare", a declarat Patriarhul.

Patriarhul Kirill a remarcat faptul că chiar și comunicarea virtuală, care presupune anonimatul, nu scutește responsabilitatea persoanelor fizice în ceea ce privește comportamentul lor intr-o retea: "Se pare că unii uita, pe Internet, de responsabilitatea pe care o au pentru acțiunile și cuvintele lor, doar fiindca nimeni nu le-ar putea vedea fetele din fața monitorului, ascunzandu-se în spatele unui alt nume imaginar – un 'nick'. Apoi, după ce au varsat peste interlocutorul său un potop de emoții negative, dupa ce au mai ofensat si pe altcineva, isi inchid linistiti calculatorul. Acestia, la spovedanie, nu se pocăiesc decat de păcatele pe care le-au făcut în viața reală, stergandu-si brusc amintirile lor despre aventurile pe care le-au avut Internet, ca și cand nu au insemnat si ele tot o fapta a lor, reala”.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01097 sec - PID: 5779