7

   Consiliul Fundatiilor Turciei – parte a Direcției Generale pentru Fundatii a Turciei – a aprobat zilele trecute retrocedarea a 190 de hectare de teren forestier, Seminarului Ortodox Halki (Heybeliada) din Istanbul.

   Potrivit deciziei, terenul va fi acordat proprietarului seminarului, Fundatiei Manastirii Aya Triada. Aceasta este cea mai mare retrocedare a unei proprietati catre un grup minoritar, din istoria Turciei, conform presei locale.

   Înființat în anul 1844, pe insula Heybeliada, Seminarul Halki a fost închis în 1971, în temeiul unei legi care a pus formarea religioasă și militară sub controlul statului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Era singura scoala in care putea fi educat clerul minoritatii grecesti din Turcia. Școala teologică a instruit generații de lideri ortodocși, inclusiv pe actualul Patriarh Bartolomeu I, care este unul dintre cei 900 de absolvenți.

   Guvernul turc a adoptat un decret, în august 2011, de retrocedare a tuturor bunurilor imobile confiscate, aparținând minorităților din Turcia.

   Potrivit decretului, fundațiile minorităților sunt în măsură să recupereze bunurile pe care le declarasera in 1936. Toate proprietățile imobiliare si cimitirele vor fi returnate proprietarilor de drept. Bunurile imobile, în prezent aparținând unor terți, vor fi, de asemenea, despagubite.

   Populația Turciei, de aproximativ 75 milioane de persoane, in cea mai mare parte musulmani, include aproximativ 65.000 de armeni ortodocși, 20.000 de evrei, 15.000 de sirieni (siriaci) și aproximativ 3.500 de creștini grec-ortodocși. În timp ce grupurile de armeni detin 52 de fundatii și grupurile de evrei doar 17 fundații, grec-ortodocsii au 75. Unele dintre proprietățile confiscate de la aceste fundații includ spitale, școli și cimitire.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
56
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.17056 sec - PID: 12182