25

Cum baga Turcia zazanie intre doua Biserici crestine-

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Permisiunea turca adresata comunității ortodoxe siriene, privind construirea unei biserici în Istanbul, ramane pe prima pagina a presei internationale. La prima vedere, această decizie este văzuta ca un semnal pozitiv in intreaga lume, insa… la o cercetare mai amanuntita, vom afla lucruri extrem de interesante: ajungand ca gestul sa fie unul… „urat si plin de rautate”.

Timp de mulți ani, Asirienii Ortodocsi care trăiesc în Istanbul s-au folosit de bisericile creștine care apartineau altor comunități, "pentru a-si oficia sfintele lor slujbe”. Astfel, singura biserica existentă în Tarlabasi nu ar putea asigura necesitatile comunitatii acestui oras, care numara aproximativ 17.000 de persoane. În ultimii ani, asirienii ortodocsi au cerut autorităților să li se atribuie un teren liber pe care sa isi construiasca o biserică, în scopul deservirii enoriașilor.

Autoritățile turce au acordat, în cele din urmă, o bucata de teren administratiei Bisericii Ortodoxe Siriene din Istanbul. Numai ca… acest teren fusese confiscat de către Guvernul Turc, Bisericii Catolice Latine în anul 1950 și, in prezent, este un vechi cimitir. Din cate stim, Biserica Catolică tocmai duce o luptă juridică aprinsa cu Guvernul Turc, pentru dobândirea terenurilor sale.

Nedreptatea făcută în anul 1950, Bisericii Catolice latine, pare deci sa se repete astăzi. Evident, instituțiile inalte ale Statului Turc trateaza intr-un mod indiferent legislația internă și internațională, semnand fara vreo ezitare astfel de acte.

Rezumand, autoritățile turce încearcă, deci, să ofere vechiul cimitir al Bisericii Catolice latine, asirienilor din Istanbul, ca si cand acesta ar fi o proprietate de stat. În timp ce administratia Bisericii Ortodoxe Siriene și-a exprimat doar anumite rezerve cu privire la acest joc urât al Guvernului, intelectualii asirieni din Istanbul și din Europa au exprimat critici puternice.

Sait Susin, președintele Fundației Ortodoxe Siriene din Istanbul, a declarat într-un interviu recent, penru ACSA TV, că catolicii sunt conștienți de problema terenurilor și că isi vor da acordul. Nail Karatas, avocatul Bisericii Catolice latine, într-un alt interviu tot la ACSA TV, si-a exprimat dezacordul fata de Sait Susin. Karatas a spus că se opune unui transfer al lotului cimitirului furat, catre Biserica Ortodoxa Siriana sau catre oricine altcineva, indicand ca acest caz va fi deferit in mod clar justitiei.

Intelectualii din cadrul comunității acuză si ei administrația Bisericii Ortodoxe Siriene din Istanbul ca demonstreaza o abordare lipsită de etică a subiectului, în contradicție cu cauza dreaptă a Bisericii.

Ce urmeaza? Rămâne de văzut modul în care această acțiune a Republicii Turce va duce la o lupta intre… Biserica Catolică latină si Biserica Ortodoxă Siriană.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.0097 sec - PID: 31022