31
Potrivit unui raport al ziarului german Abendzeitung, Aydin Dikmen, un traficant turc de opere de artă, are de gând să solicite instanțelor de judecata ca toate comorile cipriote pe care le detine să fie recunoscute ca "zestre" a soției sale și sa ii fie acordate despăgubiri de catre Biserica din Cipru, daca acesta va fi fortat sa le returneze.

Dikmen este un traficant de arta, de origine turca, si a fost arestat în 1998 pentru că a încercat să vândă obiecte furate din Cipru în timpul invaziei turcești din 1974 – cand un număr mare de biserici și mănăstiri au fost jefuite. Autoritățile cipriote grecești banuiesc ca Dikmen ar fi ordonat astfel de jafuri și ar fi vândut deja o parte din obiectele furate.

Tasula Hagitofi, fondatorul organizației non-profit „Calea Adevarului”, motivat de articol, a remarcat că, "dacă acest lucru este adevărat, atunci toti comisarii din timpul tuturor acestor ani trebuie să faca ceva pentru ca antichitățile sa fie repatriate".

Comorile furate din Biserica din Cipru au fost gasite cu 15 ani în urmă, în apartamentul acestuia, după ce Dikmen a fost investigat de către Poliția Bavareza, de un reprezentant al Bisericii din Cipru din domeniul Patrimoniului Cultural și de Consulul Ambasadei Republicii Cipru în Haga.

Mitropolitul Hrisostom de Kyrenia și-a exprimat îngrijorarea față de aceasta problema. Potrivit unui anunț făcut de fundatie, reprezentantul cipriot le-a cerut oficialilor ciprioti sa intocmeasca rapid un raport, care sa prezinte calea juridica prin care comorile Bisericii de Kyrenia sa poata fi repatriate.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.0155 sec - PID: 19987