40

Primatul Ciprului: nu suntem donatori, ci proprietari!

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea a reafirmat in ultimele zile disponibilitatea de a lăsa istorica Mănăstire Sfantul Apostol Andrei în colaps, in Karpasia ocupata, decat sa accepte vreun act care sa indice faptul că Biserica din Cipru nu ar detine acest lacas ortodox.

"Am spus mai demult (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), ca mai degrabă vad prabusita mănăstirea, decat sa renuntam la dreptul de proprietate. Mănăstirea este a noastra", a declarat Arhiepiscopul Ciprului.

El a acordat un scurt interviu, in aceste zile, radioului de stat CyBC, care i-a cerut să comenteze anuntul făcut de autoproclamata Republica Turca a Ciprului de Nord, care sustine ca ar finanța singura un proiect de refacere a complexului bisericesc, invocând întârzierile din partea ciprioților greci.

Dupa decenii de neglijare, în urma invaziei turcești din 1974, complexul manastirii trebuie, acum, să fie renovat. Cu toate acestea, eforturile de a obține un acord al tuturor partilor interesate, până in prezent, au eșuat.

Astfel, Întâistătătorul Bisericii a acuzat, in aceste zile, comisia tehnică bicomunitara, infiintata pentru protejarea patrimoniului cultural al insulei.

"Îmi pare rău să spun că această comisie bicomunitara nu a făcut nimic. Pot spune chiar ca poziția sa a fost mai degraba una negativă, decât una pozitivă", a mai afirmat Arhiepiscopul Ciprului.

Comitetul bicomunitar a fost creat în aprilie 2008, cu intentia de a ajuta la renovarea monumentelor religioase aflate de ambele părți ale liniei de demarcație, incluzand si Biserica Ayios Armolaos din Kyrenia, Biserica St. Mamas din Lapithos, dar și refacerea moscheilor Mescit Tophane și Akaki, din Nicosia.

Planurile includeau, bineinteles, si eforturile de coordonare a restaurarii vechii Manastiri Sfantul Andrei, pentru anul trecut. Dar, Biserica a refuzat să fie de acord, deoarece un document elaborat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare o numeste… „donatoare”.

"Noi nu suntem donatori, noi suntem proprietarii", a declarat Arhiepiscopul, adăugând că el este dispus ca Biserica să plătească renovarea manastirii, dacă alta varianta ar însemna renunțarea la drepturile de proprietate asupra ei.

"Dacă facem vreo greșeală, ei vor face ca mănăstirea sa apartina EVKAF", referindu-se la fundația cipriotă turcă religioasa.

In 2010, când ONU a sugerat că ar putea supraveghea restaurarea „sit-ului EVKAF”, Întâistătătorul a spus că va lăsa mai degrabă colapsului monumentul, decat sa renunte la proprietate.

Co-președintele Comitetului Tehnic, Takis Hadjidemetriou, a emis un comunicat, urmarind sa clarifice faptul că Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare „a semnat documente similare la nivel global, în mii de cazuri și cu siguranță nu le-ar putea schimba în cazul Sfantului Apostol Andrei", adaugand ca semnatura proprietarului trebuie oricum sa fie acordata, pentru ca oferta sa fie valabila.

"Ceea ce putem spune astăzi este că, dacă cei responsabili din Biserică ar afișa un spirit de încredere și de cooperare, proiectul de restaurare a manastirii ar fi într-un stadiu mult mai avansat la ora actuala", a spus Hadjidemetriou.

Dar Arhiepiscopul și-a exprimat îngrijorarea față de intențiile Republicii Turce a Ciprului de Nord: "Nu știu ce planuri au, daca vor de fapt sa curete spatiul, ca sa construiasca un hotel, nu știu… Iar această situație mă îngrijorează", a declarat el in ultimele zile, adaugand: "insistăm că suntem proprietarii acestei manastiri, si din acest punct de vedere nu vom da înapoi".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01039 sec - PID: 15745